Pregledi stanova, zabrana kretanja… Mjere za dolazak Lavrova u Banjaluku

Zbog dolaska Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, u Banjaluku, mjere obezbjeđenja biće podignute na najviši nivo, što između ostalog podrazumijeva i blokadu saobraćaja na ruti kojom se kreće ruski gost, varenje šahtova, spuštene roletne na pojedinim zgradama, snajperiste na krovovima…

Kao i u slučaju posjete Valentine Matvijenko, predsjednice Savjeta Federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, koja je u Banjaluci boravila u aprilu ove godine, osim potpune blokade saobraćajnica kojima će se kretati Lavrov, duž cijele trase biće prisutno i fizičko obezbjeđenje, za šta će biti angažovano nekoliko stotina policajaca.

“Obavezna kontrola lica, sanitarno, kontradiverziono i operativno obezbjeđenje, zatim operativne provjere po dubini, koje podrazumijevaju identifikuju lica koja eventualno ne odobravaju posjetu i da li imaju namjeru da nešto preduzmu, sve to se radi u slučaju najvišeg stepena obezbjeđenja i još mnogo toga”, rekao je Dragomir Jovičić, bivši ministar MUP-a, dodajući da je siguran da MUP ima kapacitet i znanje da to uradi kako treba, jer je već imao iskustva s tim.

Jedna od aktivnosti koje je MUP RS posljednjih dana radio je uzimanje podataka od lica zaposlenih u objektima duž trase kojom će se u ponedjeljak, 17. septembra, kretati Lavrov, koji dolazi na osveštanje temelja rusko-srpskog centra u najvećem gradu RS.

Takođe, na sam dan posjete u ugostiteljskim objektima u blizini mjesta na kojima će boraviti Lavrov zabranjuje se točenje alkohola, upotreba dronova, okupljanje većeg broja lica…

I Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da će prilikom posjete Lavrova Banjaluci biti na snazi prvi stepen obezbjeđenja, a još ranije je rekao da ruski ministar spoljnih poslova u Banjaluci boraviti nekoliko sati.

“Tako je kada dolaze značajne ličnosti, iako je Banjaluka siguran grad. Neke ulice biće zatvorene i biće preduzete sve neophodne mjere, ali to je praksa svugdje u svijetu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Osim MUP-a RS i njegovih pripadnika, u slučajevima kada je najviši stepen obezbjeđenja uključuju se i druge službe, kao što su vatrogasci, medicinske ekipe, hitna pomoć…

Kada je u pitanju Banjaluka, gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su gradske obaveze u vezi s logistikom, prije svega sa saobraćajem i dijelom komunalnih pitanja, što teče uredno.

“Dio posla odnosi se i na obaveze Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije banjalučke, s obzirom na to da se radi o osvještanju temelja novog hrama”, rekao je Radojičić, dodajući da se radi o značajanoj posjeti za Republiku Srpsku.

Zabrana na dan posjete

u ugostiteljskim objektima u blizini mjesta na kojima će boraviti Lavrov zabranjuje se točenje alkohola

upotreba dronova

okupljanje većeg broja lica

Angažovane službe

MUP RS

vatrogasci

medicinske ekipe

Poltvačenko danas u Banjaluci

Kompanija iz Sankt Peterburga isporučiće specijalna antiteroristička sredstva Republici Srpskoj, rekao je Georgij Poltvačenko, guverner Sankt Peterburga.

“Govorimo o snabdijevanju Republike Srpske specijalnim sredstvima firme ‘NPO specijalni materijali’, koja se bavi proizvodnjom nesmrtonosnog oružja, a čije korištenje služi u antiterorističke svrhe, uključujući i zaštitu od eksplozija, uniforme itd”, rekao je Poltavčenko uoči posjete Srpskoj.

Poltvačenko, koji će danas boraviti u Banjaluci, rekao je i da Srpska i Sankt Peterburg imaju duge odnose i istinsko međusobno povjerenje te da će biti razgovora i o razvoju saradnje u oblasti zdravstva, energije, turizma i kulture.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: