Predstava „Zločin i kazna” osvojila tri nagrade

Predstava „Zločin i kazna“ autora Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Dušana Petrovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta RS, osvojila je tri nagrade na XXVII Međunarodnom festivalu pozorišne klasike „Vršačka pozorišna jesen“, koji je održan u Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu.
Odlukom žirija Festivala predstava „Zločin i kazna“ proglašena je najboljom predstavom u cjelini. Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Zlatan Vidović proglašen je za najboljeg mladog glumca za ulogu „Raskoljnikova“ u ovoj predstavi, a reditelj Dušan Petrović dobio je nagradu za najbolju režiju.

– Bilo bi neskromno reći da nisam zadovoljan. Jedino mi je žao što se dodjeljuje tako malo nagrada jer su još mnogi zaslužili priznanje – rekao je reditelj Dušan Petrović.
On dodaje da svaki put kada režira novu predstavu na početku procesa osjeća veliko uzbuđenje ali i odgovornost, prije svega prema ekipi sa kojom radi.

– Naravno kada je zahtjev tako veliki kao u ovom slučaju i jedno i drugo osjećanje su pojačani. Posebno sam osjećao odgovornost prema ovom ansamblu i pozorištu jer sa njima sarađujem već 20 godina. Nikada ne razmišljam o rezultatu, nego se trudim da dam sve od sebe da zajedno sa svima pružimo svoj maksimum u datom trenutku. Ako se to desi, kao što se desilo sa ovom predstavom, onda na kraju mogu da kažem da sam više nego zadovoljan – objašnjava.
Prema njegovim riječima tema zločina i kazne uvijek je aktuelna i neprolazna.

– Živimo u vremenu koje svakako podsjeća na doba kada je djelo napisano. Ponižene i uvređene ljude viđamo svakodnevno, a crne hronike naših medija su pune raznih slučajeva ubistava, otimačina, pljački i drugih zločina. Jedina razlika što su u ono vrijeme nastajale totalitarne ideologije koje su podsticale ljude poput Raskoljnikova da prekorači granice dozvoljenog, a danas živimo u vremenu bez ideologija – objasnio je Petrović.

U protekle tri decenije tema kazne, a nažalost i zločina, nikad više nisu bili obezvrijeđeni, kako u pravnom, tako u moralnom smislu. Ipak, vjeruje da zločin nikad ne prolazi nekažnjeno.

– Mislim da se profitom i kapitalom ipak ne može kupiti čast i moralna čistota. U današnjem društvu eventualno se može kupiti oslobađajuća presuda ili zataškavanje procesa istrage zločina. I to više ima veze sa politikom nego sa kapitalom, mada su te dvije sile kod nas u sprezi. Ali i pored toga znamo ko su i kakvi su ti ljudi koji se ne ustežu da gaze sve pred sobom. Njih nikada nećemo označiti kao moralne ma koliko se trudili da svojim djelovanjem “u službi naroda” ili kupovinom lažnih diploma obezbijede sebi bolju prošlost. A ja još uvek vjerujem da će zločinici kad tad odgovarati za svoja nedjela. Nadam se da oni koji su se naizgled izvukli imaju bar stalni strah od toga da će ih stići kazna iza svakog ugla. Nešto poput duševnog nemira i košmara koji Raskoljnikova na kraju slome – rekao je on.

Predstava „Zločin i Kazna“ nastavila je seriju društveno angažovanih tekstova NP RS poput „Karoline Nojber“ ili „Naših dana“.

– Oduvijek je uloga teatra bila da kako Šekspir kaže bude “ogledalo prirode” u kome će društvo otkrivati pravu sliku svoje stvarnosti. Teatar ne djeluje na mase, on podstiče prije svega pojedince da počnu da razmišljaju o temama koje su bitne za njegovu egzistenciju. Na taj način se pokreće proces koji u krajnjem zbiru može da utiče na promjene u društvu – objašnjava Petrović.

Najbolji mladi glumac

Zlatan Vidović: Svaka nagrada je značajna kao dalji podstrek i motivacija i potvrda da je vaš rad primjećen od nekoga. Pogotovo mi je drago sto sam dobio nagradu na ovako jednom velikom jakom međunarodnom festivalu kao sto je festival „Vršačka pozorišna jesen“, a ipak najviše od svega mi je drago što je predstava u cjelini proglašena za najbolju i to je jasan pokazatelj da smo uradili odličnu stvar. Uloga Raskoljnikova je meni dosad najveća i najkompleksnija u mojoj glumačkoj karijeri i veoma sam zahvalan što se bavim ovim poslom baš iz razloga što imam mogućnost, privilegiju i čast da tumačim ovakve uloge.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: