Predsjednik Udruženja prevoznika sa radnicima odlazi u inostranstvo

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske i organizator protesta zbog povećanja akciza na gorivo, odustao je od “borbe” za bolji položaj prevoznika i uopšte ove privredne grane.

Firmu iz Banjaluke preregistrovao je u Sloveniji i zajedno sa radnicima tamo odlazi da radi.

– Ne možemo poslovati u ovakvoj državi jer barel nafte nije bio jeftiniji u posljednjih pet godina, a ovdje se cijene ne mijenjaju. Ne možemo raditi u ovakvoj državi gdje jedan vozač natovari robu i čeka na graničnom prelazu u Gradiški ili Rači tri dana na carinjenje. Za to vrijeme vozač iz Slovenije ode u Holandiju i vrati se nazad. Ne možemo raditi u jednoj državi u kojoj su nam nametnuli stotinu nameta fiskalnih i parafiskalnih i koji su astronomski. Ne možemo poslovati u ovakvoj državi i ostvarivati čak i minimalan profit jer nemamo razumijevanje nadležnih koji ne žele ni da nas saslušaju – objašnjava Grbić.

Tvrdi da su navedeni razlozi posljedica toga što je iz BiH u proteklih godinu i po u “Sloveniju otišlo 850 prevozničkih firmi”.

– Samo je iz Republike Srpske u proteklih osam mjeseci otišlo oko 3.000 profesionalnih vozača. Na birou rada nemate nijednog profesionalnog vozača čak i da ga plaćate suvim zlatom. Kada bi raspisali konkurs za profesionalnog vozača, prije bi se prijavio hirurg – ilustruje Grbić.

On kaže da mu je knjigovođa iz Slovenije rekao da vodi knjige za još 40 prevozničkih firmi koje su u posljednje vrijeme prešle da rade u Sloveniji.

– Svaka firma je odvezla od pet do 20 kamiona i toliko puta radnika. E, to se dešava – ističe Grbić.

Kaže da je ispred Udruženja slao nadležnima stotine dopisa po pitanju akciza na gorivo, po pitanju carinskih terminala u BiH, po pitanju rada inspekcija, uslova i boravka na terminalima koji su ravni “kamenom dobu, a ne 21 veku” i da se niko nije obazirao na to, a kamoli razgovarao sa prevoznicima.

– Šta mi onda treba da radimo ovdje?! Ja sam već pregistrovao firmu u Sloveniji prije dva-tri mjeseca. Do Nove godine treba da uđem u njihov PDV sistem i tada ću moći da prepišem vozni park iz Banjaluke i ostali vozači iz moje firme moći će da rade – objašnjava Grbić.

Kaže da nema smisla govoriti o prognozama za život u BiH i da mu nije jasno, kada vidi tolike redove pred slovenačkom ambasadom i konzulatom, kome se grade auto-putevi.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: