Predračun radova u Gimnaziji gotov, nadležni zaćutali

Tresla se gora, rodilo se ništa. U tu rečenicu stane sve ono što je uslijedilo nakon što je otkriveno u kakvim katastrofalnim uslovima u banjalučkoj Gimnaziji profesori rade, a đaci uče.
Prije petnaestak dana, kada se podigla velika hajka u medijima, jer su gimnazijalci danima bili bez grijanja, podigli su se i nadležni. Danima su slike prokislih plafona, uništenih cijevi i učenika koji sjede na hladnim stolicama, u još hladnijim učionicama, kružile medijima i društvenim mrežama. Izjave su se nizale, pomoć obećavala. Od tada do danas sve je ostalo samo na riječima.

Kako kaže Vita Malešević, direktorka Gimnazije, u jednom momentu svi su se pokrenuli, a sad je sve stalo.

– Sada niko ništa. Kako se kaže „tresla se gora, rodio se miš“ – poručuje ona.
Predračun za popravku instalacija, koji su svi tražili kako bi znali koliko novca je neophodno da se grijanje popravi, poslat je na adrese koje treba. Izradu predračuna za potrebe Gimnazije naručilo je i platilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

– Svi imaju predračune, ali niko ništa. Prebacuju jedni na druge, a nas niko nije kontaktirao. Ja ću njima poslati opet i pitati šta su riješili. Svake sedmice ću im slati ako treba – kaže direktorka.

Od Direkcije za obnovu i razvoj tražila je predračun i za krov, koji je u katastrofalnom stanju.

Ako kiše krenu u proljeće padati, nama će prokisnuti na sve strane, ističe ona.
– Dolazili su i u petak, pa će uraditi i predračun za krov. Biće skupo da se on uradi, sve je dotrajalo i oštećeno, a krov je ogroman. Nije sigurno, ali najmanje bi mogao da košta 200.000 – 300.000 maraka – poručuje Maleševićeva.

Što se tiče predračuna koji je već urađen i poslat, cifre nisu male, ali ni radovi nisu kompletni, već se radi o popravci i „krpljenju“. Direktorka kaže da je predračunom za elektroinstalacije potrebno 36.000 KM, ali to je samo da se rastereti mreža.
Mi smo od svog novca radili kutije za osigurače. Ovih 36.000 maraka je da se rastereti mreža za osam kabineta informatike. Za vodovod i kanalizaciju potrebno je 26.400 KM, i to samo da se poprave cijevi i izmjeste dva šahta. Za sve cijevi, koje su dotrajale, kako su nam obrazložili stručnjaci, mora se uraditi komplet račun, predračun da se sve izmjeri. One su oštećene tako da svaki tren cijev može da pukne i napravi cirkus. Predračun za mašinske radove se odnosi na cijevi za grijanje, da se promijene cijevi i ventili, i to je 191.000 KM. Sve skupa košta 253.400 KM, ali to je čisto krpljenje – ističe direktorka Gimnazije.

Na naše pitanje da li ima pomaka u rješavanju problema banjalučke Gimnazije, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ponavljaju da su zatražili urgentnu stručnu i tehničku pomoć Republičke direkcije za obnovu i izgradnju, te procjenu stanja i nastale štete u Gimnaziji, te da je izvještaj o procjeni štete i predračun za sve potrebne radove proslijeđen Gradu Banjaluka, s obzirom na nadležnosti u finansiranju srednjih škola.

– Zatražili smo izjašnjenje Grada Banjaluka u vezi obezbjeđivanja sredstava za sanaciju u Gimnaziji kako bi Ministarstvo dalje moglo djelovati, ali do danas nismo dobili odgovor – navode za Srpskainfo u resornom ministarstvu.
Iz Grada su bez konkretnih odgovora kada bi mogli da počnu preko potrebni radovi u Gimnaziji. Sudeći po odgovorima, još se ništa nije pomaklo sa mrtve tačke. Kažu da se „pravi strategija“, jer je predračun od Gimnazije u Gradsku upravu stigao relativno skoro.

– Suština je da se bez podrške Ministarstva prosvjete i kulture RS ništa ne može uraditi. Zato je dogovoreno s predstavnicima kompanija da odu u Gimnaziju i daju svoj prijedlog, te će onda predstavnici Grada sjesti zajedno s predstavnicima resornog ministarstva i Gimnazije, te će biti pronađeni modaliteti – kažu u Gradskoj upravi za Srpskainfo.

Ističu da su obavljali i još uvijek obavljaju razgovore s pojedinim kompanijama koje žele da učestvuju ovom projektu, a koji se tiče sanacije instalacija u Gimnaziji. Napominju i da školska godina još nije gotova, zbog čega se „ne može pristupiti bilo kakvim radovima, kako onim na stolariji, za šta je uplaćen novac, tako ni na instalacijama“.

ZAMJENA PROZORA
Tender za zamjenu prozora na zgradi banjalučke Gimnazije je raspisan. Za ove radove škola je od Grada Banjaluka dobila 200.000 KM, a od Ministarstva prosvjete i kulture RS 150.000 maraka. Izvođač koji bude izabran s radovima bi trebalo da krene čim završi školska godina, u junu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI