Pozove li me još neko na odgovornost pući ću kao balon!

Odgovorna sam jer sam tako vaspitana ne zato što me bilo ko na to poziva!

Svjesna sam naravno da postoji odgovoran čovjek i odgovoran građanin. Prvi postaješ jer si po prirodi takav i tome te uče roditelji. Drugim, odgovornim građaninom se postaje, vlast gradi odnos povjerenja sa građaninom. Zato su npr Kinezi povjerljivi i disciplinovani, oni znaju da njihovi lideri rade u korist društva i države.

Za razliku! A evo kako to izgleda na mom primjeru! (eto sreće da sam jedina, ali sam samo jedan od „dobrih“ pokazatelja)

Izbjegli smo iz Hrvatske, otac vojno lice, dakle bez izbjegličkog statusa. Ostali smo bez stana i vikendice. Nakon putešestvija iza očeve jedinice odlučeno je da će se porodica smjestiti u Banja Luci, kao podstanari jer nismo željeli da iko ostane bez svoje imovine kao što smo svoju mi uredno zaključali i ostavili, nekome.

Kasnije, kupili smo kuću 1994. godine oćete li od bošnjaka ili muslimana meni je svejedno, dakle kupili i isplatili.
Naravno, odlukom visokog predstavnika „puj pike“ ugovor ne važi. Sud te posavjetuje, bolje da se dogovorite nego da izgubite u sporu jer mi tu „ne možemo ništa drugačije odlučiti“. Digni kredit isplati imovinu još jednom.

Mjenjamo, nakon ratnih godina, vikendicu za kuću u Tesliću sada je hrvat u igri, no opet „puj pike“ ne važi. Tako su odlučili naši sudovi iako te godine kada je imovina mjenjana nije bilo ratnih dejstava. Sve u svemu hrvat Ante dobi i svoje i moje.
Aaaa nije kraj došli su na red i srbi. Malo je komplikovano…kupili smo ¾ kuće, a ovaj srbin je došao puno kasnije i kupio ¼ kuće i od tada već nekih 13-tak godina traje upravni spor, pa sada i sudski. Pamtim, jer znate bio je pristojan i fin dok nije dobio saglasnost da pretvori dio objekta iz stambenog u poslovni prostor (tada me, a bila sam na porodiljskom, požurivao u red u opštinu) onda je naravno pokazao svoje pravo lice, ona narodna dok te mamim i hljebom te hranim. Ono, jeste rekao njegov sin kada su unosili stvari, „došli divlji da otjeraju pitome“, ali ja sam mislila da je u pitanju samo neukusno izrečena šala, kada ono – bahatost u najavi. Čim je bahato znači ima političku podršku i to vjerujte na visokom nivou. Sada čovjek hoće svega i zemlje i ispred i iza i iznad i ispod i gdje god samo hoće…daj…podrška mu je uz politiku i RUGIP. Još jedna institucija koja radi u interesu pojedinaca gdje ovi sa strane znaju posao bolje od sve ijednog zaposlenog. Mislim, šta je tamo neki geodeta kada ovi znaju bolje. Ali to će biti posebna priča, pa da se vratim na ovu. Biće kada se ovo završi nismo mi ni kupili 3/4 kuće, a to što smo za istu plaćali godinama takse i poreze, pa naš je problem što smo vjerovali u katastar, zemljišne knjige, stručne ljudi koji tamo rade, Poresku upravu koja na osnovu istih naplaćuje svoje takse i podug je niz.

Naravoučenije: da smo svugdje od početka ušli čizmom na vrata i zaboravili odgovornost, bahatost bi bila i naša vrlina, jer ona je to u današnjem društvu!
E, sada pošto sam odgovorna budala (tako je to postavio sistem), budala nije ni ljubavnica jer svašta bih tako rješila od usana do imovine. Pa evo da apelujem. Ne zovite me ni na kakvu odgovornost jer sve ima svoje granice, mogla bih pući kao balon!!! Naravno, kao da vas briga – građanin manje!
D.G.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI