Potvrđena optužnica protiv Petra Šmitrana zbog zagađenja Piralenom

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Petra Šmitrana iz Gradiške zbog sumnje da je počinio krivično djelo Zagađivanje životne sredine otpadnim materijalima.

On se sumnjiči da je kao vlasnik firmeUniverzum” koja je poslovala u zoni firme “Incel” od 17. februara 2017. do 21. juna 2019. godine na zemljištu ove firme protivno propisima odlagao i odbacivao opasan.

“U periodu od 17.02.2017. godine do 21.06.2019. godine u Banjoj Luci u Ul. Veljka Mlađenovića bb, na zemljištu u vlasništvu privrednog društva ‘Univerzum’ a.d. Banja Luka, čiji je direktor, te time lice odgovorno za zakonitost rada društva, skladištio otpadna ulja i masti, koje sadrži polihlorovane bifenile (PSB) i teške metale kadmijum, olovo, nikl, bakar i živu, neoznačene, neobilježene i neklasifikovane, na lokaciji za koju nije pribavljena dozvola za upravljanje otpadom i koja nije tehnički opremljena za upravljanje otpadom, u buradima i metalnim kontejnerima iz kojih je curilo ulje, znajući da će na taj način u zemljište dospjeti ovaj opasan otpad označen u Katalogu otpada, koji je sastavni dio Pravilnika o kategorijama, ispitivanju i klasifikaciji otpada (‘Službeni glasnik RS’, broj 19/15) i izlijevao ulje direktno na zemlju, tako da je od ulja načinjen bazen u zemljištu oko objekta od betona dimenzija 4×4 metra, te na taj način postupio suprotno odredbama člana 14. stav 4. Zakona o upravljanju otpadom (‘Službni glasnik RS’, broj 111/13, 106/15 i 16/18), prema kojima je obaveza da klasifikuje otpad, člana 41. stav 1. istog Zakona, prema kojem je obavezan da otpad skladišti na mjestima koja su za to tehnički opremljena, člana 49. stav 3. istog Zakona prema, kojem je obavezan da opasan otpad pakuje u posebne kontejnere, člana 53. stav 2. tačka 1) istog Zakona, prema kojem je zabranjeno ispuštanje ili prosipanje otpadnih ulja na zemljište ili u zemljište i člana 57. stav 3. istog Zakona, prema kojem je kao vlasnik PSB otpada dužan da obezbijedi njegovo odlaganje, odnosno dekontaminaciju”, navodi se u optužnici.

Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od jedne do pet godina.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI