Potrebno više hraniteljskih porodica

Banjaluci je potrebno više hraniteljskih porodica, navode iz Centra za socijalni rad u ovom gradu i ističu da se za hraniteljstvo mogu prijaviti i hranitelji iz drugih opština.
Postoje djeca koja su u podršci našeg centra i koja zaslužuju život u boljoj i sretnijoj porodici nego što su njihove. Zbog toga je potreban dodatni angažman cjelokupne zajednice koja bi se dodatno senzibilisala za potrebe zaštite djece i njihovih elementarnih prava – rekla je koordinator za odnose sa javnošću banjalučkog Centra za socijalni rad Jelena Milanović.

U ovom centru navode da je tokom prošle godine u hraniteljsku porodicu smješteno osmoro djece, a 2020. njih 15, s tim da ih je u 2021. više smješteno u Dječiji dom “Rada Vranješević”.
Milanovićeva je navela da stručni tim organa starateljstva vrši psihološku procjenu hranitelja i članova njihove uže porodice ako ih ima (njihove psihološke karakteristike, motive za bavljenje hraniteljstvom, socijalne i druge vještine od značaja i vaspitanja djece).
– Stručni tim opservira porodičnu dinamiku, stambene uslove i materijalne prilike porodice – rekla je Milanovićeva i dodala da naknada za izdržavanje djeteta iznosi 445 KM plus 251 KM naknada za hraniteljski rad.

Milanovićeva je rekla da je u prva dva mjeseca ove godine podneseno pet zahtjeva za usvojenje.

Ona je podsjetila da su u prošloj godini podnesena 33 zahtjeva za usvojenje, ali da nije realizovano nijedno, a u 2020. godini od 26 zahtjeva realizovano je jedno potpuno usvojenje i dva nepotpuna.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI