Potpisan Ugovor o saradnji sa Moskovskim državnim institutom

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci i prof. dr Arsenij Stanislavovič Mironov, rektor Moskovskog državnog instituta za kulturu, 13. maja 2019. godine potpisali su Ugovor o saradnji.
Osnovni cilj Ugovora koji je potpisan u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, jeste organizacija akademske saradnje u naučnoj, nastavnoj, inovacionoj, kulturnoj, informacionoj i drugim sferama djelatnosti, između ostalog i putem informaciono-komunikacionih i distancionih tehnologija.
Kako se navodi, obe strane će podsticati učvršćivanje odnosa među univerzitetima u oblasti nauke, obrazovanja i kulture.
”Ugovorne strane će podsticati međusobne posjete i razmjenu nastavnog osoblja, stručnjaka, sve u cilju izvođenja nastave, majstorskih radionica, organizacije naučno-istraživačkih projekata, zajedničkih konsultacija i kurseva dokvalifikacije za studente i doktorande. Ugovorne strane će razmjenjivati naučne informacije, stručnu literaturu, a takođe i iskustva u oblasti nastavnog procesa i rezultate naučnih istraživanja”, navodi se u Ugovoru i naglašava da je cilj takođe i podsticanje razmjene studenata.
”Ugovorne strane će podsticati kulturnu razmjenu, a takođe nastavnu djelatnost u oblasti širenja i popularizacije ruskog jezika i kulture u obrazovnom prostoru Republike Srpske i srpskog jezika i kulture na teritoriji Ruske Federacije”, navodi se između ostalog u Ugovoru.
Prije potpisivanja Ugovora, rektori dva univerziteta održali su sastanak na kojem je bilo riječi o saradnji. Sastanku i potpisivanju Ugovora su prisustvovali prof. dr Luka Kecman, prorektor za materijalne i ljudske resurse, prof. dr Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju i prof. dr Goran Latnović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta. Na sastanku je bio i Aleksej Vitalijevič Petrov, savjetnik za međunarodnu saradnju rektora Mironova.
Rektor Mironov je u nastavku dana održao i predavanje na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, na temu ”Aktuelni kulturološki kod slovenske civilizacije u ruskom i srpskom eposu”.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: