Potpisan ugovor o obnovi Sahat kule

Sahat kula, jedan od simbola Banje Luke, ponovo će se „naći“ uz Ferhat-pašinu džamiju u Banjoj Luci, nakon što je danas potpisan ugovor o njenoj izgradnji. U ime Grada Banje Luke, koji će obezbijediti sve potrebne dozvole, ugovor je potpisao gradonačelnik Igor Radojičić, dok će radove finansirati Vakufska direkcija.

Izražavam zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o obnovi Sahat kule u Banjoj Luci, a i današnje potpisivanje je praktično obavljeno putem video konfererncije na relaciji Banja Luka – Sarajevo – Ankara. Partneri u poslu su Vakufska direkcija koja će realizovati i finansirati projekat, zatim Grad Banja Luka koji će obezbijediti sve neophodne dozvole i Muftijsstvo banjalučko. Sahat kula je u Banjoj Luci stajala skoro pola milenijuma, a srušena je 1993. godine. Obnovom je predviđeno njeno vraćanje na staru lokaciju pored Ferhat-pašine džamije. Sahat kula je jedan od simbola grada, dio kulturnog blaga i hvala svima koji će pomoći da se taj simbol obnovi – rekao je Radojičić.


Muftija banjalučki Nusret Abdibegović, kazao je da urbani dio grada ne čine samo ljudi već i objekti, zgrade i istorijsko nasljeđe koje svaki grad ima i kojim se ponosi.

Banjoj Luci ćemo vratiti njenu Sahat kulu i nadam se da ćemo time pružiti još veću toplinu svima koji dolaze ovdje – naglasio je Abdibegović.
Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, objasnio je da će se, nakon potpisivanja protokola o izgradnji Sahat kule u Banjoj Luci, pristupiti izradi projektne dokumentacije i pribavljanju dozvola.

Nakon toga ćemo raspisati tender za izvođača radova. Vjerujemo da ćemo sve procedure završiti u što kraćem roku i da ćemo krenuti sa obnovom Sahat kule – zaključio je Zaimović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: