Poslodavcima trebaju trgovci, konobari i tesari

Istraživanje tržišta rada u Srpskoj pokazalo je da u Banjaluci, od ukupnog broja nezaposlenih u RS, najviše osoba ne radi. Poslodavci su naveli nekoliko zanimanja za koje im je najteže naći radnike, te da će ove godine najtraženija zanimanja biti stolar, obućar, armirač, varilac…
Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS 31. decembra prošle godine bilo je 69.987 nezaposlenih, od čega u Banjaluci 15.864 ili 22,6 odsto. Nakon Banjaluke slijede Doboj, Istočno Sarajevo, Zvornik, Trebinje… Tokom istraživanja, na području Banjaluke anketirano je 495 poslodavaca. Prema njihovim riječima, najteže im je pronaći radnike za jednostavne poslove, te prodavce, konobare, tesare i kuvare.

– Anketirani poslodavci sa regije Banjaluka planiraju da zaposle više od 3.000 radnika u 2022. godini, a najtraženija zanimanja će biti radnik za jednostavne poslove, šivač, prodavač, stolar, obućar, skladišni radnik, armirač i zavarivač-varilac – navedeno je u Istraživanju tržišta rada.
Analiza tržišta rada u Srpskoj je pokazala 10 najtraženijih poslova, a to su oni poslovi s radnicima bez zanimanja, obućari, prodavci, profesori razredne nastave, diplomirani ekonomisti, konobari, diplomirani pravnici, profesori matematike, vaspitači u predškolskoj ustanovi, vozači teretnih kola.

Na listi su u 2021. godini svrstani i zavarivači, a do značajnijeg smanjenja potražnje došlo je kod medicinskih sestara-tehničara, ekonomskih tehničara i tesara. Takođe, na listi u 2021. godini nema doktora medicine, zidara i armirača, za kojima je tražnja bila značajna godinu ranije.
POTREBE
Tokom istraživanja tržišta rada radilo se uzorkovanje poslodavaca za anketu, zatim je urađeno testiranje upitnika, provedena obuka regionalnih koordinatora i anketara za provođenje ankete. Cilj istraživanja je prikupljanje podataka od poslodavaca o zapošljavanju u 2021. godini i potrebama zapošljavanja u 2022. godini, te kretanjima na tržištu rada u Republici Srpskoj.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: