Cijene vozačkih ispita mogle bi biti povećane i za 500 KM jer će umjesto vlasnika auto-škola minimalne cijene časova definisati Savjet ministara BiH u saradnji s entitetskim organima, kako je to predviđeno Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. To su ranije tražili i iz Asocijacije auto-škola BiH, a u naredna dva mjeseca trebalo bi da bude donesena i uredba kojom će se tačno definisati cijena, koja, prema našim saznanjima, ne bi trebalo da bude manja od 20 KM po času.

Dosadašnje cijene određivali su vlasnici autoškola i kretale su se od 10 do 15 KM. “Otišao sam da upišem vozački ispit i rekli su mi da sam upao u ‘zadnji voz’ kada su u pitanju stare cijene, jer će uskoro da poskupi”, rekao je juče za “Nezavisne” jedan Banjalučanin. Iako u pomenutoj asocijaciji tvrde da će zakonom zaštititi najmanju cijenu kako bi se uveo red i disciplina, ipak se većina vlasnika auto-škola ne slažu s poskupljenjem, jer će time biti značajno smanjen broj kandidata, a dovešće i do gašenja mnogih auto-škola.

Prema riječima Milenka Stanetića, vlasnika autoškole “Volan”, i sadašnja cijena od 500 KM za obuku je mnogima velika, iako je nude na 12 rata. “Pitanje je šta će biti kada poraste cijena. Možda je bolje imati veći broj osposobljenih vozača na cestama po nižoj cijeni, nego manje, a oni će svakako da voze i koliko je to produktivno. Lično mislim da cijene ne treba da se povećavaju, ali da ima više kandidata”, rekao je Stanetić. U radnoj grupi koja će raditi na pripremi pravilnika koji će definisati tačnu minimalnu cijenu elemenata časova, kako saznajemo, učestvovaće i predstavnici Zavod za obrazovanje odraslih, koje juče, zbog neradnog dana, nismo uspjeli dobiti kako bismo saznali kakav je njihov stav.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: