Poskupljuje i brašno?

Unazad par mjeseci cijena vreće brašna od 25 kilograma u Srpskoj je, zbog poskupljenja pšenice u regionu, u prosjeku skočila sa 14 na 17 maraka.

Mlinari predviđaju da će, ako naraste vodostaj Dunava, krenuti izvoz iz Srbije i Mađarske, što će dovesti do novog skoka cijene ove žitarice. Samim tim, kako kažu u Udruženju mlinara RS, za očekivati je i poskupljenje brašna u Srpskoj.

– Zanimljivo je da cijena pšenice više ne zavisi od cijene nafte, nego od toga da li će u narednom periodu biti padavina. Od jula do danas tona pšenice je u Mađarskoj u prosjeku poskupila sa 140 na 190, a u Srbiji sa 175 na 225 evra. Kad krene izvoz iz ovih država biće još skuplja, a onda slijedi i poskupljenje brašna kod nas. Očekuje se da bi značajniji skok cijena ove žitarice i brašna mogao da uslijedi već početkom sljedeće godine – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Zoran Kos.

Podsjetimo, na novosadskoj Produktnoj berzi trguje se pšenicom koja košta oko 0,19 evra po kilogramu, što je u odnosu na prošlu nedelju skuplje za 1,57 odsto. Ova žitarica je trenutno skuplja za 13 odsto u odnosu na isti period lane, a njena cijena bilježi stalan rast, tako da je trenutno na najvišem nivou još od marta 2015. godine.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: