Poreski inspektor i službenik Vlade RS “reketirali” Kineze

Republičko javno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv tri osobe, među kojima su inspektor Poreske uprave RS i službenik Vlade RS, a koji se terete da su organizovali kriminalnu grupu sa ciljem fiktivnih kontrola kineskih radnji širom RS.

Na taj način stekli su protivpravnu imovinsku korist od oko 9.400 KM.

Optuženi su poreski inspektor iz Banjaluke Milivoj Babić, Siniša Antić zaposlen u Službi za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske i Nebojša Grčić.

“Grupa je kontinuirano djelovala u periodu od januara 2023. godine do 16. marta 2023. godine na području Banjaluke, Gradiške i Prijedora, te opština Prnjavor, Čelinac, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad i Kneževo. Fiktivnim poreskim kontrolama, optuženi su pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 9.401 KM”, stoji u optužnici.

Babić je optužen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja počinjeno u sastavu kriminalnog udruženja, Antić za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i lažno predstavljanje, te Grčić takođe za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

“Milivoj Babić i Siniša Antić dogovorili su i osmislili plan za navodnu kontrolu privatnih preduzetnika kineskih državljana, vlasnika radnji koji prodaju kinesku robu. Babić je koristeći svoju službenu značku poreskog inspektora, znanja i ovlaštenja, objasnio kako će djelovati i predstavljati se, u koja mjesta će ići i koga kontrolisati, znajući da ove radnje vrlo često ne izdaju fiskalne račune, te da daju određene novčane iznose kako poreski inspektori ne bi postupali u okviru svojih službenih ovlaštenja”, stoji u optužnici.

Babić je Antiću objasnio kako će ići zajedno sa njim u navodne poreske kontrole i lažno se predstavljati kao službeno lice, pokazivati službenu značku i uzimati novac, kao i da će angažovati još jednu osobu koja će ih voziti i imati zadatak da ulazi u kineske radnje kao navodni kupac i obavijestiti ih da li je dobio fiskalni račun.

Ulogu vozača i lažnog kupca dobio je Grčić.

U optužnici je detaljno objašnjeno kako su ulazili u kineske radnje u brojnim opštinama u RS, te uzimali novac od radnika i vlasnika u iznosu od nekoliko stotina do oko 1.000 KM, te ih međusobno dijelili.
Iz optužnice je vidljivo kako je na samom početku Babić u jednoj radnji uzeo 1.000 KM, te Antiću ponudio pola, na šta je ovaj rekao da mu je “puno”, pa mu je ovaj dao “samo” 200 KM, dok je kasnije Antić počeo i sam uzimati novac, a Babiću govoriti da nije dobio ništa.

U varanju kineskih državljana nije im uvijek išlo glatko, a nakon nekog vremena podjele plijena došlo je do rasta apetita ali i do trzavica unutar grupe, što je detaljno opisano u jednoj od tačaka optužnice.

Jedna od takvih situacija se desila u Mrkonjić Gradu, gdje je Grgić kupio baterije i za to dobio fiskalni račun, a kada je o tome obavijestio Antića, ovaj je ipak odlučio da uđe u radnju i pokuša da od radnika dobije novac.

“Lažno se predstavio kao poreski inspektor pokazujući službenu značku koju je prethodno dobio od Babića. Radnica mu je rekla da je radnja kontrolisana prije nekoliko dana i da joj nije jasno otkud sada opet kontrola, dok je druga radnica pokazivala dokumentaciju i zapisnik o izvršenoj kontroli. Na te okolnosti se Antić uspaničio, jer nije predviđao takvu situaciju pa, glumeći da mu zvoni mobilni telefon, izašao i zajedno sa Grčićem sjeo u auto”, stoji u optužnici.

Dodaje se da su se odmah potom uputili u trgovinsku radnju u donjem dijelu Mrkonjić Grada i dok je Grčić ostao u autu, Antić je sam ušao u radnju gdje je uzeo 800 KM.

“Zatim su se zajedno uputili za Banjaluku, da bi usput svratili u restoran Bjelajce gdje su ručali. Po dolasku u Banjaluku u kafani ih je čekao Babić, pitajući ih kako su prošli, na šta je Antić ispričao šta se desilo govoreći Babiću da u Mrkonjić Gradu nisu uzeli ništa, jer su navodno „provaljeni“. Babić se naljutio i počeo da galami”, navodi se u optužnici.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI