Ponovo aktuelizovan regulacioni plan za „Kino Kozara“

Gradski parlament je na sjednici održanoj u utorak usvojio i odluku o izmjeni dijela Regulacionog plana Centar-Sjever. Zbog ovog Regulacionog plana, ranije je reagovao i Ustavni sud koji je poništio sve to rekavši da je neustavno.
Građani koji žive u ulicama Aleje Svetog Save, Sime Šolaje i Bana Milosavljevića, tačnije na lokaciji bivšeg kina “Kozara”, obratili su se Skupštini Grada sa zahtjevom da se sa dnevnog reda sjednice skine prijedlog Odluke o izradi regulacionog plana “Centar-Sjever”.

– Interesantno je da je samo ovaj prijedlog regulacionog plana prošao Kolegijum Skupštine, dok su svi ostali ‘oboreni’ – navodi se u dopisu poslatog medijima, u čijem potpisu su navedene zajednice etažnih vlasnika Aleja Svetog Save 4, 8, 12, 16, 18, 20, 22.

Kažu kako Grad Banjaluka, iako je Ustavni sud RS proglasio neustavnim i nezakonitim regulacioni plan, još nije stavio van snage rješenje o građevinskoj dozvoli. Zabrinuti stanari sa ove lokacije su se obratili i odbornicima Skupštine grada kojima su rekli kako smatraju da ne treba donositi nove regulacione planove sve dok se ne usvoji novi urbanistički plan za Grad, kao dokument prostornog uređenja višeg reda.

Ranije su stanari u ovim ulicama organizovali i proteste protiv izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa.
Ranije je investitor rekao da su problemi riješeni i da su se oni uspjeli dogovoriti sa stanarima i Gradom da nastave sa gradnjom. Ipak, nakon ovoga, krenuli su svi problemi. Stanari su organizovali protest.

Oni nisu dozvoljavali pristup gradnji, a prisutna je bila i policija na ovom protestu.

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša rekao je za Srpskainfo da on smatra da nakon odluke Ustavnog suda vezano za regulacioni plan Centar, kolokvijalno nazvan “Kino Kozara”, ne postoje uslovi da se usvoje bilo kakvi regulacioni planovi dok se dva zadatka ne završe.

– Prvi je, da se formira Komisija kao Skupštinsko pomoćno tijelo, koja će ispitati šta je to sve pogrešno rađeno od 2012. godine do danas, da se greške ne bi ponavljale. A drugi zadatak je da se usvoji urbanistički plan kao krovni dokument razvoja Strateškog Grada Banjaluka i da ti regulacioni planovi budu u skladu sa tim usvojenim urbanističkim planom – istakao je Milko.

Kaže da se niko ne može pozivati bilo kakvom dokumentacijom ili pravnom aktu na neki viši nepostojeći dokument.
Ne znamo hoćemo li ga usvojiti u tom kapacitetu. To su razlozi zbog kojih sam ja uzdržan i biću po svim odlukama regulacionih planova, jer smatram da nisu stečeni uslovi da mi kredibilno usvajamo regulacione planove – rekao je Grmuša.

Objasnio je da na sjednici održanoj u utorak nije usvojen regulacioni plan za “Kino Kozara”, nego je donesena Odluka da se kreće u izradu plana.

– Tek će se izrađivati taj plan, nije usvojen, a ja iz krucijalnih razloga ni za to nisam bio jer sam smatrao da se treba prvo završiti one stvari koje sam spominjao. Kada te stvari budu završene i kada struka bude dobila šansu da u punom kapacitetu da svoje mišljenje, kao i građani, naravno, da investitor da svoje mišljenje, da se te tri stvari usaglase sa interesima Grada, e onda ću ja biti u punom kapacitetu čovjek koji će stati iza takvih regulacionih planova. Dotad neću – istakao je Grmuša.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: