Ponos Srpske i Banjaluke slavi 20 godina postojanja

Prije 20 godina osnovan je Košarkaški klub invalida Vrbas. To je prvi klub košarke u kolicima u Republici Srpskoj.

Nakon ovih 20 uspješnog postojanja prošli smo put preko trnja do zvijezda kako kaže i naša knjiga. A sada smo u evropskoj košarci došli do visina od kojih se vrti u glavi. Danas smo na 29. mjestu od tri hiljade klubova, jedini u regionu igramo Evroligu 1. Višestruki smo prvaci ( NLB lige , Bauerfeind lige, Lige RS, Kupa BiH, Kupa Republike Srpske ) učesnici Final 4, Evrolige dva.
KKI Vrbas je ponos Banjaluke, Republike Srpske, pa i regiona.

Košarkaški klub invalida Vrbas je nastao u bivšoj kultnoj banjalučkoj kafani „Medo“ gdje smo se okupili pokojni Goran Krsmanović, pokojni Luka Jeličić, Igor Ignjatović, Slavko Šimić i moja malenkost Marinko Umičević. Tada smo ušli u nešto što je bilo nezamislivo, a sada kad pogledam nije mi žao, uložili smo veliki trud, tolika sredstva i vrijeme i isplatilo se.

Uvijek je lakše osvojiti nego zadržati osvojeno, tako da ne znam kakva budućnost nas čeka, ali nadu nam daje podrška i razumjevanje predsjednice RS Željke Cvijanović , premijera Radovana Viškovića, ministra finansija RS Zore Vidović, ministra porodice, omladine i sporta Sonje Davidović, gospodina Dragana Čavića ispred Elektrokrajine i drugih uz moju malenkost Marinka Umičevića tehničkog direktora tvornice obuće „Bema“.

Ove godine smo napravili veoma uspješnu postavku povodom 20 godina postojanja kluba u Muzeju sporta u okviru Sportskog centra Borik i ovom prilikom se zahvaljujem direktoru Nenadu Taliću i zaposlenima u centru, kao i premijerki Cvijanović koja je otvorila postavku koja je bila izuzetno posjećena.

I sami smo bili iznenađeni kada smo vidjeli šta smo sve postigli kada smo na jedno mjesto stavili sve medalje,pehare i priznanja.
Međutim, KKI Vrbas je više od sportskog kluba, to je sport za osobe sa paraplegijom i dječijom paralizom, mi smo tim ljudima rehabilitacija i socijalizacija. Zahvaljujući predsjednici RS Željki Cvijanović, direktoru Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Dejanu Kusturiću, ministru zdravlja RS Alenu Šeraniću uspjeli smo da riješimo da aktivni ljudi oboljeli od dječije paralize dobiju bolja i lakša kolica na raspolaganje i da na taj način olakšamo njihovu svakodnevnu aktivnost, rad i i bavljenje sportom i to je veliki iskorak.
Tako da mi nismo samo sportski kolektiv, KKI Vrbas je daleko više od toga, mi smo pioniri u borbi za prava osoba sa invaliditetom. U Banjaluci smo najzaslužniji što su sve barijere uklonjene i što je osobama sa invaliditetom omogućen pristup sportskim, kulturnim i drugim objektima.

Posebno priznanje želim da odam, izmedju ostalih, onima koji više nisu među nama, Goranu Krsmanoviću, Danijelu Petrušiću, mom zamjeniku Luki Jeličiću i Goranu Đukiću.
Takođe, zahvaljujem se svim dosadašnjim trenerima i igračima kojih je bilo puno za ovih 20 godina, svi su dali svoj nemjerljiv doprinos i dragi moji prijatelji nema nam je svima srećno ovih dvadeset godina , a i narednih koji će biti puni izazova, nadam se radosti i pobjeda.
Ove godine smo dobili poziv da učestvujemo u Evroligi 1 , imamo informacije da ćemo igrati Aba 2 ligu koja se organizuje prvi put za osobe sa invaliditetom tako da se nadamo i boljoj podršci. Trebalo bi nam dvoje troje kolica, rezervni dijelovi, jedan kombi.

Na kraju moram da zaključim da sve teže bitku bije srce u junaka jer bez kolica od titanijuma koja sama lete teško ćemo moći pratiti klubove iz BiH, a kamoli iz regiona.
Vjerujte, da se ime Vrbasa sa poštovanje izgovara u Evropi i to je velika satisfakcija i za Republiku Srpsku, grad Banjaluku i zahvaljujemo se Gradu Banjaluka na velikoj podršci i razzumjevanju tokom svih ovih godina.
Jedina bitka koju nismo dobili u ovih 20 godina je bitka sa državom BiH jer je sramota i jedini smo u svijetu koji plaćamo punu stopu PDV-a na ortopedska pomagala ( kolica, katetere, prozete, roho jastuče i ostalo ) i tu još nismo doživjeli razumjevanje i podršku, ali nada umire posljednja.
Živjeli i neka nam je sa srećom !

Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: