“Ponizili ste žene ovim spotom” Banjalučki centar za ljudska prava

Promovišući kampanju „Proslavi odgovorno – ako misliš piti, vozač nemoj biti“, institucije Srpske su na najprizemniji način učestvovale u ponižavaju žena, smatraju u Banjalučkom centru za ljudska prava.

Izvrgavajući ruglu sve žene, kažu, umjesto da pošalju poruku o štetnim posljedicama vožnje u alkoholisanom stanju kampanja Agencije za bezbjednost saobraćaja RS i Auto moto saveza RS samo je produbila lažne stereotipe o ženama kao lošim vozačima smatraju u centru.

Predsjednik ovog centra Dejan Lučka naglašava da podržava borbu protiv vožnje u alkoholisanom stanju i edukaciju građana u tom smjeru, ali i da promotivni spot koji se koristi za ovu kampanju se nikako ne može opravdati.

– Rečenice kao što su „šta sam doček`o, da me žena vozi“ ili „tata, bolje je i mama, nego rakija“, pokazuju da je atmosfera u spotu i sam odnos prema ženi apsolutno stereotipan i mizogen. Takođe, ne treba gubiti iz vida i da je muškarac u ovoj reklami prikazan kao šovinista koji na svoju ženu gleda sa neke nedefinisane visine, što je nedopustivo. Muškarci nisu šovinisti po nekom redu stvari. Situacija u kojoj njihova kćerka mora to sve da trpi i da smiruje oca je takođe veoma „kritična“. Generalno, video je veoma loš, mizogen i na veoma neprikladan način prikazuje ženu, muškarca, odnos prema ženi, kao i odnos prema djetetu – objašnjava Lučka.

Zbog svega toga Banjalučki centar za ljudska prava je poslao institucijama molbu za izbacivanje mizogenih poruka iz kampanje „Proslavi odgovorno – ako misliš piti, vozač nemoj biti“.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS koja je nosilac kompletne kampanje, Milija Radović navodi da je bilo primjedbi na reklamu u pravo po pitanju diskriminacije žena, ali ističe da im nije bila namjera da bilo koga vrijeđaju.
– Ovu reklamu su radili na Akademiji umjetnosti na Univerzitetu u Banjaluci i mi smo imali puno povjerenje u njih. Naravno, u posljednje vrijeme bilo je primjedbi upravo na reklamu iz kampanje koja se prikazuje na RTRS, koja je medijski partner. Ja opet ponavljam, nama nije bila namjera da nekog uvrijedimo, već samo želimo da skrenemo pažnju na vozače – rekao je Radović.

Izvor: Srpskacafe

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: