Poljoprivredni fakultet dio evropskog projekta gajenja biljaka

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci, jedan je od partnera u novom EU projektu – EcoStack.

EcoStack je projekat u okviru programa EU Horizon 2020, sa budžetom od deset miliona evra, koji će trajati narednih pet godina. Projekat uključuje 24 partnera, a cilj je korišćenje usluga eko sistema u cilju optimalne proizvodnje i zaštite biljaka.

Istraživanje će biti zasnovano na napretku nauke počevši od novih poljoprivrednih praksi do najsavremenijih tehnologija.

Takođe, biće korišćene najnovije tehnologije precizne poljoprivredne, napredne molekularne tehnike za određivanje pružaoca usluga u okviru ekosistema, modeliranje i najnoviji instrumenti za nadzor i ispitivanje interakcije pružaoca usluga u okviru ekosistema sa okolinom sredinom.

Opšti cilj EcoStack projekta je da razvije i podrži ekološki, ekonomski i društvenoodrživu biljnu proizvodnju slaganjem i očuvanjem funkcionalnog biodiverziteta u agroekosistemu.

– Glavna ideja je da se upotpunosti iskoriste prednosti usluga ekosistema putem slaganja i očuvanja funkcionalnog biodiverziteta u datim sistemima gajenja biljaka. Razvojem, dizajniranjem i implementacijom integrisanih sistema postići će se dugoročna održivost poljoprivrede i proizvodnjehrane- precizirali su na Univerzitetu.

U EcoStack projektu, biće ocijenjene potrebe za održivom biljnom proizvodnjom korištenjem interaktivnog foruma svih učesnika i zainteresovanih strana, a kako bi se postiglo održivo povećanje produktivnosti.

Projekat će dizajnirati neophodne tehnike gajenja biljaka koje će podržati generisanje usluga ekosistema u okviru useva a koje se mogu prenijeti na sljedeći usjev u rotaciji.

Konačno, biće razvijeni sistemi za optimizovano pružanje usluga ekosistema i upotreba alata za zaštitu bilja, sa fokusom na ekološku, ekonomsku i socijalnu održivost integrisanog sistema.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: