Pojeftinila samo dva proizvoda

U Srpskoj su, u odnosu na isti period prošle godine, svi prehrambeni proizvodi skuplji, osim jestivog ulja koje je u ovom periodu značajno pojeftinilo.
Niže su i cijene goriva, kao proizvoda koji građani RS takođe gotovo svakodnevno moraju da kupuju.

Trenutno, litar ulja se može naći i za manje od tri KM, dok je u junu prošle godine u prosjeku koštao čak 5,76 KM. Prosječna cijena dizela i benzina sredinom 2022. godine iznosila je preko 3,3 KM, dok je litar, trenutno, jeftiniji za skoro jednu konvertibilnu marku.

U jednom periodu prošle godine litar ulja je išao i do 6 maraka, litar dizela i do 3,63, a benzina 3,55 KM.
Uprkos značajnom pojeftinjenju goriva, koje je na snazi već određeno vrijeme, u Srpskoj nije došlo do pada cijena ostalih roba i usluga.
Poslednji podaci o potrošačkim cijenama Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u aprilu lani litar mlijeka u prosjeku koštao 1,61, a ove godine 2,42 KM. Kilogram maslaca je otišao sa 27,16 na skoro 40 KM.

Cijena junetine sa kostima skočila je za 11 odsto, pilećeg filea za preko 12,5, a kilograma svinjetine bez kosti za 17,6 odsto.

U odnosu na april lani, u istom mjesecu ove godine kilogram bijelog hljeba u prosjeku smo skuplje plaćali za 0,54 KM, tjestenine za 0,64, a riže za 0,66 feninga. Kokošije jaje skuplje je 0,10 feninga, a kilogram šećera za pola KM.

Građani Srpske daleko skuplje plaćaju i suhomesnate proizvode, a cijena suvog svinjskog vrata u prosjeku je viša za preko 4,5 KM ili skoro 29 odsto, dok je kilogram čajne kobasice skuplji za 3,7 KM ili skoro 20,5 odsto u prosjeku.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI