Podjela e-knižica će trajati mjesecima

Podjela elektronskih zdravstvenih knjižica (e-knjižica) trebalo bi da bude završena u narednih nekoliko mjeseci, međutim posao bitno usporava to što su složene po imenima, a ne po prezimenima korisnika.

To sami priznaju i u Fondu zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS).

“Jedan od najvećih problema koji imamo je to što su e-knjižice složene po imenima. Nemamo nikakvu drugu strukturu. Sada ih tražimo po kutijama pa ih onda razvrstavamo i to će se sigurno odužiti”, kazao je za “Nezavisne novine” Vladimir Dabić, rukovodilac Filijale FZO RS u Banjaluci.

U Fondu nije jasno zašto e-knjižice nisu složene po prezimenima.

“Sada da dođu muž i žena sa troje djece, njihove e-knjižice nalaze se u različitim kutijama. I naravno da to usporava proces”, kazao je Dabić.

Juče su iz FZO RS, Poslovnica Banjaluka, pozvali poslodavce sa područja grada na Vrbasu koji su zainteresovani za organizovano preuzimanje elektronskih kartice za svoje radnike da se jave Vladimiru Dabiću ili na mail [email protected] ili na broj telefona 066/714-434 kako bi evidentirali neophodne podatke, poput JIB-a preduzeća.

“Nakon što se pripreme e-knjižice za zaposlene, Fond će u dogovoru sa poslodavcem utvrditi vrijeme i način preuzimanja kartica”, kazao je Dabić.

One se aktiviraju nakon preuzimanja, a pored radnika, na ovaj način dobiće ih i njihovi članovi porodica koji su osigurani preko njega.

Iz Fonda napominju da se elektronska kartica ne mora lično preuzeti, dovoljno je da jedan član porodice sa neophodnim podacima, matičnim brojevima dođe po kartice, a sve s ciljem da se smanje gužve.

“Posebno stariji osiguranici, lica sa invaliditetom i druge osjetljivije kategorije osiguranika, ne moraju lično dolaziti”, kazali su iz Fonda.

Osiguranici u pojedinim poslovnicama, poput Banjaluke, zbog najvećeg broja e-knjižica, prvo popunjavaju zahtjev za preuzimanje, pa se naknadno, kako ne bi čekali u redu, pozivaju da ih preuzmu. Takođe, osiguranici mogu da preuzmu karticu i za svoje članove porodice, samo je potrebno u ovom zahtjevu navesti njihove podatke.

“Napominjemo da rok preuzimanja nije predviđen i nijedno pravo neće biti uskraćeno ukoliko se odmah ne preuzme elektronska kartica”, kazali su iz FZO RS.

Dejan Mijić, direktor preduzeća “Autoprevoz” Banjaluka, koji je ujedno i predsjednik Udruženje poslodavaca saobraćaja i veza RS, pozdravio je ideju Fonda da izađe u susret poslodavcima.

“Ali sigurno je da bi bilo jednostavnije da je ispred svakog preduzeća bio određen jedan čovjek koji bi bio zadužen za to, odnosno da nas je Fond mailom obavijestio o tome kada da se preuzmu e-knjižice”, kazao je Mijić za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) je sredinom avgusta prošle godine počeo da se primjenjuje u Gradišci, Bijeljini, Zvorniku te Foči, gdje su građani već bili u mogućnosti da preuzmu svoje e-knjižice, a od 1. avgusta to bi trebalo da bude moguće na području cijele Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI