Podignuta optužnica protiv Branislava Zeljkovića i saučesnika

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu u aferi “Korona ugovori” protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i četvorice saučesnika zbog zloupotrebe službenog položaja u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije, potvrđeno je Srpskainfo.
Tužilaštvo Republike Srpske tereti Zeljkovića za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja, za koji je zaprijećena zatvorska kazna do 15 godina zatvora. Zeljković je uhapšen 16. septembra prošle godine i u pritvoru je proveo pet mjeseci.

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te krivičnih djela Primanje mita i Nesavjestan rad u službi, direktora “Procontrol” d.o.o. Banjaluka Slavka Bojića, zbog krivičnih djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju i Zloupotreba u postupku javne nabavke, bivšeg direktora „Sineks laboratorija“ d.o.o. Sanija Crljića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, direktora „Travel for fun“d.o.o Banjaluka Saše Markovića zbog krivičnih djela davanje mita i zloupotreba u postupku javne nabavke i direktora „Promeding“ d.o.o. Laktaši, Dragana Dubravca zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.
Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Branislav Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada isti prema Zakonu o javnim nabavkama BiH nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, najgrublje zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te na na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.
Nakon provedene vrlo složene istrage, Tužilaštvo je na osnovu pribavljenih preko dvije hiljade materijalnih dokaza, saslušanja preko stotinu svjedoka, provođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijkih vještačenja, te brojnih drugih dokaza utvrdilo ne samo grubo kršenje procedura javnih nabavki, već i koruptivne radnje Branislava Zeljkovića i ostalih osumnjičenih lica, o čemu govori i podatak da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553,49 odsto, medicinskih zaštitnih odijela za 351,38 odsto, a termalnih kamera za 198,30 odsto – naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva.
Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenim licima, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i „Travel for fun“d.o.o Banjaluka u iznosu od 578.780 , Slavku Bojiću i “Procontrol” d.o.o.Banja Luka u iznosu od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratorija“ d.o.o. Banjaluka u iznosu od 28.700 KM.
Optužnicom je predloženo da se od navedenih lica oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a da se Branislavu Zeljkoviću izrekne i mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti i to zbrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama, javnim preduzećima ili bilo kojim drugim ustanovama kojima je na osnovu zakona ili drugog propisa donesenog na osnovu zakona povjereno vršenje javnih ovlaštenja u maksimalnom trajanju od deset godina.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI