Počinju prve dramaturške radionice Nevid teatra i Tanje Šljivar

U okviru projekta Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“ u Banjaluci će biti održane dramaturške radionice sa Tanjom Šljivar, priznatom dramskom spisateljicom.
Prve aktivnosti počinju sutra kroz zajednički projekat UN-a: “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Nevid teatar je kao uvod u projekat održao konkurs za originalne dramske tekstove gdje su odabrani najbolji autorski tekstovi. Pobjedničke tekstove napisali su Sara Velaga iz Jajca – „Blago ispod krova“, Nedim Puriš iz Zenice – „Domovinom mojom“ i Milica Malešević iz Banjaluke – „Gdje se sakrila lepota?“.

Svi ovi mladi ljudi su oduševljeni što su baš njihovi tekstovi izabrani, pogotovo kada je u pitanju izbor od strane Tanje Šljivar za jedan ovako interesantan projekat.

– Priznanje od afirmisane dramaturškinje Tanje Šljivar veoma je značajno za mene kao spisateljicu koja se po prvi put okušala u dramskom pisanju. Projekat „Obrazovanje kroz igru“ za mene je ogroman korak naprijed u pogledu približavanja kulture svoj djeci, bez obzira na prebivalište, ali i vraćanje fokusa na kulturu na inovativan način – rekla je Sara Velaga.

Ono što je veoma značajno je da su mladi stavili akcenat na djecu i primijetili kako im treba približiti kulturu.

– Obrazovanje kroz igru za mene predstavlja važan projekat namijenjen djeci, mladima i cjelokupnoj zajednici sa jasnim ciljem učenja najprije najmlađih i sa naglaskom na obrazovanje i razvijanje svijesti da su različitosti bogatstvo, a nikako prepreka za dalji razvoj društva – objasnio je Nedim Puriš.

Izabrani autori i autorke imaće priliku u sklopu dramaturških radionica u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar od tri teksta kreiraju jedan zajednički izvedbeni kolaž koji će dalje služiti kao predložak za interaktivnu – obrazovnu predstavu za djecu uzrasta od tri do 11 godina i koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta ove godine. Dramaturške radionice biće održane od 28. do 30. marta u kancelariji Nevid teatra u Banjaluci.

Ovaj projekat ima poseban značaj i za Tanju Šljivar koja prvi put sarađuje sa Nevid teatrom.
– Rad Nevid teatra pratim već godinama i kako je ovo naša prva saradnja, sigurna sam da će donijeti dobre rezultate, naročito zato što dijelimo iste estetičke i etičke vrijednosti i trenutno smo zagledani u istom pravcu – pljeskanja mnogobrojnih dječijih ruku. Što se tiče radionica i rada s mladim piscima na tekstu, to u ovom trenutku predstavlja za mene mogućnost učenja. Radioničarski tip rada omogućava fluidniju razmjenu čiji će cilj biti nastanak jednog teksta za izvođenje, čije će autorstvo biti kolektivno i dijeljeno – rekla je ova nagrađivana dramska spisateljica i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra značajan je zbog decentralizacije kulture i omogućavanja pristupa kulturno-obrazovno-zabavnim sadržajima za najmlađu publiku, kako u većim gradskim centrima, tako i u manjim sredinama gdje je ovakva vrsta teatarskog događaja od posebnog značaja.

– Jedna od rijetkih stvari koju imam priliku da uradim u rodnom gradu govori o sličnim senzibilitetima, mene, Nevid teatra, mladih autora i autorki i na kraju zajedničke želje za komunikacijom s najmlađom publikom u 11 gradova u BiH – dodala je.

Projektom „Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Dugoročna izgradnja mira

Projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: