Počinje XXV Teatar fest „Petar Kočić“

 

Ovogodišnji, XXV po redu, Teatar fest „Petar Kočić“ uvodnom besjedom 5. juna u 21 čas otvoriće jedna od najeminentnijih umjetnica današnjice, dramska književnica, pjesnikinja i scenaristkinja Milena Marković. Već prve drame „Paviljoni“ i „Šine“ postavljene su na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta i postale hitovi. Predstava „Brod za lutke“ u produkciji Srpskog narodnog pozorišta, a po scenariju Markovićeve, osvojila je brojne nagrade na festivalima u regionu, kao i na našem Teatar festu „Petar Kočić“ 2010. godine. Za knjige poezije dobila je nagrade „Biljana Jovanović“ i „Đura Jakšić“, za drame – dvije Sterijine nagrade, kao i nagrade „Borislav Mihajlović“ i „Miloš Crnjanski“, a pripalo joj je i priznanje „Todor Mihajlović“, te priznanje za najbolji scenario na Međunarodnom filmskom festivalu FEST. Jedna je od dobitnica NIN-ove nagrade. Publici je poznata po scenarijima za filmove „Sutra ujutro“, „Beli, beli svet“, „Rudarska opera“, „Otadžbina“… Jedan je od scenarista serija „Nečista krv“ „Močvara“. Po njenom romanu je urađena i predstava „Deca“, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, čijim izvođenjem naše pozorište zatvara ovogodišnji Teatar fest.
Nakon uvodne besjede predstaviće nam se posebni gosti: Maja Manojlović sa polaznicima škole pjevanja MaMa Voks (MaMa Vox), Kombajn kvartet (Combine Quartet) i šampion svijeta u harmonici Radovan Ivanović zajedno sa Gudačkim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.
Takmičarski dio festivala se nastavlja sutradan, 6. juna i traje narednih pet dana. Učesnici su: Atelje 212 sa predstavom „Rolerkoster“, u režiji Milice Kralj; Narodno pozorište Niš, predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, u režiji Milana Neškovića; Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat sa predstavom „Pokojnik“, a u režiji Egona Savina; Sarajevski ratni teatar, predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“, režija Ivan Plazibat i Narodno pozorište u Beogradu, predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.
U čast nagrađenih biće izvedena opera „Deca“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autorke Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.
Nakon svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica u Redakciji kulture Radio Beograda 2. dobitnica ovogodišnje nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.
O pobjedničkoj predstavi na ovogodišnjem festivalu odlučivaće žiri u sastavu: Ana Tasić, srpska teatrološkinja i pozorišna kritičarka, Duško Ljuština i Nataša Ivančević, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske.
Sve predstave počinju u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.
Prateći program Festivala čine promocije knjiga i časopisa, a riječ je o sljedećim naslovima: „Umoran od dodira“ o životu i djelu Uglješe Kojadinovića, autorke Branke Sančanin, „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije, „Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima“ autora Duška Ljuštine, „Repertoar zabave i razonode“ autorke Nataše Glišić i „Tragovi pozorišne besmrtnosti“, zbirka pozorišnih kritika autorke Ane Tasić. Moderator promocija koje počinju u 18 časova na Sceni „Petar Kočić“ je Aleksandar Matrak.

Prateći program XXV Teatar festa „Petar Kočić“ 2023.

Ponedjeljak, 5. jun, u 18 časova, Scena „Petar Kočić“
1. „Umoran od dodira“, Uglješa Kojadinović (1936–1982), život i djelo
Autor: Branka Sančanin
Učesnici promocije: arhimandrit Teofil Dimitrić, iguman manastira Osovica, Marko Misirača, reditelj, Ljiljana Labović Marinković, direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Željko Vujadinović, istoričar i Branka Sančanin, autor monografije.
Odlomke iz knjige čita Goran Jokić, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske

Utorak, 6. jun, u 18 časova, Scena „Petar Kočić“
2. „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije
Učesnici promocije: prof. dr Nenad Novaković, prof. dr Luka Kecman i prof. dr Ljiljana Čekić

Srijeda, 7. jun, u 18 časova, Scena „Petar Kočić“
3. „Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima“
Autor: Duško Ljuština
Učesnici promocije: prof. dr Mladen Mirosavljević, prof. dr Nenad Novaković i Duško Ljuština

Četvrtak, 8. jun, u 18 časova, Scena „Petar Kočić“
4. „Repertoar zabave i razonode“
Autor: Nataša Glišić
Učesnici promocije: prof. dr Igor Simanović, odgovorni urednik, prof. dr Maja Volk, recenzent, prof. dr Luka Kecman, recenzent i autor prof. dr Nataša Glišić

Petak, 9. jun, u 18 časova, Scena „Petar Kočić“
5. „Tragovi pozorišne besmrtnosti“, pozorišne kritike
Autor: Ana Tasić
Učesnici promocije: Ana Tasić i Aleksandar Matrak

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: