Počinje rušenje, pripreme za izgradnju “Bijelog dvora” u Banjaluci

Početkom iduće sedmice počeće rušenje objekata iza “Čajavčeve” zgrade u centru Banjaluke, potvrdio je za bl- Andrej Došenović, pravni zastupnik ‘’Tempo gradnje’’ koja je investitor projekta.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske još ranije je potvrdilo da je izdalo građevinsku dozvolu za uklanjenje objekta u ulici Kralja Petra I Karađorđevića 103. Rušiće se sve do zgrade IRB-a, i to dvospratnica okrenuta prema hotelu Bosna, kao i dva jednospratna objekta.

‘’Tempo gradnja’’ koja posluje u okviru “Malbašić Company” poznatog banjalučkog biznismena Veselina Malbašića još krajem februara je postavila pomoćnu ogradu oko tih objekata. Prošlog mjeseca su kafići ‘’Smugler’’ i ‘’City pub’’ prestali sa radom, dok je KUD ‘’Čajavec’’ nakon više decenija iseljen iz prostorija koje je koristio.

Posebna novost za Banjalučane biće izgradnja nove, dvosmjerne saobraćajnice desno od “Čajavčeve” zgrade koja će spojiti Vidovdansku i ulicu Kralja Petra I Karađorđevića.

“Prema Regulacionom planu i prema dozvolama koje imamo tu je predviđena dvosmjerna saobraćajnica širine šest metara i zbog toga će se rušiti drveće koje tu postoji. Malo drveće ćemo presaditi na neku drugu lokaciju, a tri velika drveta ukloniti, da bi mogli ući i kasnije formirati novu saobraćajnicu sa dvostranim drvoredom”, rekao je Došenović.

Pored “Čajavčeve” zgrade biće i nova saobraćajnica
„Čajavčeva“ zgrada, u kojoj je između ostalih i kafić Combo, biće renovirana i pretvorena u hotel.

“Taj stari dio sa četiri sprata i jedna etaža u novom dijelu biće hotel koji će imati i prateće wellness i spa sadržaje, bazen, konferencijske sale i sve što bi trebao da ima jedan moderan hotel. Stari objekat ima upotrebnu dozvolu iz 1971. godine kao hotel i on ide samo u adaptaciju, prije svega promjenu fasade”, ističe Došenović.

Što se tiče sudbine postojećih osam poslovnih objekata u prizemlju stare zgrade, Došenović navodi da je postignut dogovor sa vlasnicima tih prostora da se i oni renoviraju i budu u skladu sa novim izgledom čitave zgrade.

Postojeći objekti u prizemlju biće renovirani
Potvrđuje da je ’’Bijeli dvor’’ radni naziv stambeno poslovnog kompleksa koji će se graditi iza “Čajavčeve zgrade”, ali i da Grad Banjaluka nije zakonski definisao dozvoljenu visinu objekata na tom prostoru.

’’Grad Banjaluka nikad nije definisao vertikalne gabarite. Nigdje. Stoga nije ni ovdje. Ova sama markica Regulacionog plana je nama dozvolila da možemo praviti i 20 i 30 spratova, samo da ostane u toj kvadraturi’’, rekao je pravni zastupnik “Tempo gradnje”.

Deset profesora Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci prije mjesec dana je u otvorenom pismu javnosti iznijelo kritike na gradnju ovakvog objekta u samom centru Banjaluke, preko puta Banskog dvora. Došenović na kritike koje se sada upućuju odgovora da je javnost imala dovoljno vremena da reaguje i utiče na Regulacioni plan.

’’Da napomem da je skoro dvije godine Regulacioni plan izglasavan, prošao je kroz tri javna uvida, dvije javne rasprave i objavljivanje dva puta – jednom od 30 dana, a drugi put od osam. Tako da bilo je sasvim dovoljno vremena i prostora da neko izrazi svoje negodovanje. Novi objekat biće u modernom izdanju, savremenoj arhitekturi i u kontekstu vremena u kojem se gradi’’, rekao je Došenović.

On kaže da je njihova vodilja Regulacioni plan i da u skladu sa njim imaju sve zakonske dozvole.

’’Nadležnost po Zakonu o prostornom uređenju za ovaj objekat zbog njegove složenosti, njegove visine i ambijentalnog okruženja pripada Ministarstvu. Tako da sve dozvole, uključujući i građevinsku dozvolu izdaje Ministarstvo, a što se tiče nekih propratnih dozvola, njih izdaje Grad Banjaluka’’, ističe on.

Još nije poznato kako će definitivno izgledati konačan projekat, a iz ‘’Tempo gradnje’’ su kazali da za sada imaju idejno rješenje koje je prije godinu dana predstavljeno u videu projekta ‘’Bijeli dvor’’ i da je to putanja kojom će se kretati.

“Nadam se kada objekat dođe u neku srednju fazu i budu se vidjeli obrisi onda će se vjerovatno znati kako će izgledati i biće dostupan javnosti”, naglašava Došenović.

Kako novi planovi mijenjaju prijašnji izgled, Došenović objašnjava da će biti urađena nova vodovodna i toplovodna mreža, ostale instalacije, ali i popločavanje ulice. Potvrdio je da je projektni studio „Motika“ iz Zvornika njihov projektant, dok je “Tempo gradnja” investitor, iako ne isključuje mogućnost da i po tom pitanju dođe do, kako je naveo, nekih promjena.

Izvor: BL-Portal

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI