Počeo sa radom Centar za promociju zdravlja

Počeo je sa radom Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Banjaluka, prvi ovakog tipa u Republici Srpskoj.
Direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović istakla je da su ovi centri i te kako značajni za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, te da imaju određene zadatke promocije zdravlja, prevencije bolesti i zdravstveno vaspitnog rada.

– U prethodne dvije godine otkrili smo veliki broj bolesti, putem preventivnih pregleda, s obzirom da je bila pandemija korona virusa građani nisu mogli da pristupe zdravstvenom sistemu jer je sve bilo podređeno borbi protiv ove pošasti – rekla je ona. Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić naglasio je da je nemjerljiva važnost ovog centra, te se u budućnosti nada da će i ostali domovi zdravlja, posebno u većim gradovima krenuti sličnim putem i istakao da je prevencija izuzetno značajna.
Svjedoci smo da na zdravlje mislimo tek onda kada se razbolimo i po definiciji naši domovi zdravlja i sve zdravstvene ustanove usmjereni su na bolest, a ne na zdravlje – rekao je Škrbić.
Predsjednica Udruženja osoba oboljelih od dijabetese „Dijabet No.1“ Jelena Škrbić – Radić rekla je da je neophodno da domovi zdravlja imaju ovakve centre.

-Koliko je bitna prevencija toliko je i edukacija, kako kod mladih tako i odraslih – rekla je ona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: