Počeo 4. regionalni festival književnosti “Imperativ”

Četvrti regionalni festival književnosti „Imperativ“ otvoren je multimedijalnom izložbom “Oganj ili Svjetlost?” koju je priredio umjetnik Hadron Higs kreator ovogodišnjeg vizuelnog identiteta Festivala.
Vizuelni identitet inspirisan je distopijskim romanom Rej Bredberija “Farenhajt 451” iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku. Kroz multimedijalnu izložbu “Oganj ili Svjetlost” ispričana je priča iz romana “Farenhajt 451”, a povezana je sa vremenom u kojem živimo.
Postavka ukazuje na potrebu da se sačuva književnost bez cenzure i da se prednost daje vrijednostima koje podstiču kritičko razmišljanje u odnosu na jeftina zadovoljstva poput televizijskih rialiti programa – kazao je Hadron Higs.

Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani otvoren je i sajam knjiga.

Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10 do 21 čas, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: Booka, Lom, Kontrast, Buybook, Geopoetika, Enklava, Vrijeme, antikvarijat Ramajana, 9.dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.
Prve večeri u okviru programa Poeziju će svi čitati pjesnikinja i akademska slikarka iz Banjaluke Borjana Mrđa bila je domaćin pjesnikinji iz Zagreba Moniki Herceg. Borjana je posjetiocima čitala svoje nove pjesme ali i neke starije iz zbirke „Krojačica sa svetim makazama“.
Nova serija pjesama bavi se različitom tematikom. To su pjesme koje se bave životom, smrću, ljubavlju. Teme su vrlo opšte, ali kroz njih progovaram kroz stanje sadašnjosti. Pošto je u publici bilo posjetilaca koji nisu do sada slušali ili čitali moje starije pjesme, željala sam da napravim presjek kroz vrijeme, kako bi se osjetio proces, kako je došlo do ovih novih pjesama – kazala je Borjana.

Pjesnikinja Monika Herceg kazala je da joj poezija daje mogućnost borbe, a sa druge strane i osjećaj ostajanja na zemlji.

– Kroz poeziju ja ostajem dobro, a to je bitno da bi se neke druge stvari u mom životu posložile. Ta konstanta borba je jako bitna, pa onda ako postoji mjesto na kojem mi možemo ostati sposobni za našu sadašnjost, budućnost, ljubav i nježnost to je jako važno – dodala je Monika.

U Vijećnici Banskog dvora održana je radionica pisanja za djecu “Bajkovnica”. Ove godine radionicu vodi Jelena Kojović Tepić autorka poznatog serijala bajki “Avanture Trbe i Dugog”.
Djeca uz pomoć mentora pišu bajke i na taj način razvijaju svoj talenat, maštu, kroz kreativno izražavanje iskazuju svoj odnos prema dobru i zlu, pravdi, ljubavi i drugim važnim životnim i moralnim načelima, učeći pri tom od mentora o strukturi, redoslijedu nizanja funkcija u bajci, građenju i osobinama likova u bajci i sl. Kao proizvod „Bajkovnice“ svake godine dobijemo između 15 i 30 nevjerovatno kreativnih, savremenih bajki koje napišu djeca, učesnici „Bajkovnice“.

Program je nastavljen razgovorom sa Miljenkom Jergovićem. Sa Miljenkom je o njegovom novom romanu “Vjetrogonja Babukić” razgovarao književnik Darko Cvijetić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: