Počelo uklanjanje ambrozije

Na Banjalučkom polju, danas je započela redovna godišnja akcija uklanjanja ambrozije sa javnih površina u Banjaluci, saopštila je Gradska uprava.

Kako je navedeno iz Odjeljenja za komunalne poslove, planirano je da ambrozija bude uklonjena sa oko 70.000 kvadratnih metara javnih površina.

“Sredinom jula počinjemo akciju košenja ambrozije, kako bismo to učinili prije njenog cvjetanja. Ambrozija se najčešće pojavljuje na neuređenim površinama kao i na poljima nakon žetve. Mi ćemo akciju provoditi do kraja oktobra u više faza. Ambroziju možemo suzbiti na različite načine – košenjem, hemijskim tretmanom, a najefikasnije je čupanjem biljke iz korijena”, rekla je Sanja Mataruga iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ona je dodala da veliki problem u borbi protiv ove korovske biljke predstavljaju zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine. Mataruga je pozvala građane da se priključe ovoj akciji.

“Molimo naše sugrađane da nam se pridruže u ovoj akciji i da na svojim parcelama unište ambroziju ako je primjete. Takođe, još jednaput apelujemo i na vlasnike zapuštenih parcela da te parcele urede, jer se i tu javlja ambrozija”, ističe Mataruga.

Predsjednik Savjeta za borbu protiv ambrozije BiH, Vojislav Trkulja, naglasio je da je ambrozija opasna alergena biljka čiji polen zadaje mnogo problema alergičnim osobama. Takođe, kao korov, čini velike štete i poljoprivredi. On ukazuje da je saradnjom Grada Banjaluka i Poljoprivrednog instituta RS, učinjen značajan napredak u borbi protiv ambrozije na području grada Banjeluke.

“Podatak da ja avgusta 2007. godine izmjereno prisustvo preko 1.000 zrna polena ambrozije po kubnom metru vazduha, a da je sada ta koncenracija oko 400 zrna, dovoljno govori o uspješnosti ove akcije”, rekao je Trkulja i upozorio da se najveća koncentracija polena ambrozije, u vazduhu, bilježi krajem avgusta.

Grad redovno objavljuje rezultate mjerenja prisustva polena u vazduhu na polenskom semaforu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI