Počeli radovi na produžetku Istočnog tranzita

Bageri i teška mehanizacija počeli su sa pripremanjem trase za produžetak Istočnog tranzita u naselju Obilićevo. Rok za završetak radova je 180 dana.

-Grad Banja Luka je finansirao rješavanje preostalih imovinsko-pravnih poslova, te obezbjedio sredstva za izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, pripadajuće javne rasvjete i oborinske kanalizacije, kao i zacjevljenje Đurđevačkog potoka. S druge strane, „Putevi“ će finansirati izgradnju kolovoza – kazao je Radojičić.

Vrijednost radova 1,5 milona KM.

Prema projektu, dio radova će zahvatiti i postojeću saobraćajnicu na spoju Krfske i Kalamegdanske ulice, pošto će doći do proširenja jedne saobraćajne trake na starom dijelu tranzita i rehabilitacije postojećeg kolovoza u dužini od 185 metara. Uporedo s tim, u ovoj godini bi trebale biti sagrađene biciklističke i pješačke staze uz dionicu Istočnog tranzita, koja je sagrađena prošle godine. Pored toga, biciklistička i pješačka staza biže izgrađena i kroz drvored koji vodi od „Euro benc pumpe“ do Rebrovačke crkve. Time će se dobiti tzv. istočna biciklistička staza, koja će se protezati sve do Trapista.

Za Banju Luku, gradnja ove dionice Istočnog tranzita je od izuzetne važnosti, ne samo što će u budućnosti znatno rasteretiti saobraćaj, nego i što je riječ o spoju Zapadnog i Istočnog tranzita preko novog mosta koji se gradi na lokaciji Zelenog mosta. Na taj način napraviće se obilaznica oko grada, odnosno dio saobraćaja iz pravca Mrkonjić Grada prema Čelincu i Kotor Varošu preusmjeriće se preko navedene saobraćajnice, čime će se izbjeći saobraćanje vozila kroz uže gradsko jezgro.

Planirano je da se Istočni tranzit spoji sa Zelenim mostom za koji su rokovi za završetak radova već drugi put pomjereni.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: