Počeli pripremni radovi na “Palasu”, projekat “komplikovan”

U okviru velike investicije, gradnje hotela „Palas“ u centru Banjaluke, prije nekoliko dana počeli su pripremni radovi.
Nakon dugo godina, kreće se u realizaciju ovog projekta. Dokumenti su još u fazi rasprave, a građani i organizacije za zaštitu životne sredine negoduju.

Ovaj projekat je još prošle godine ušao u prve probleme kada je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS tada reagovao. Rekli su da ne postoji usaglašeno idejno rješenje koje posjeduje propisana stručna mišljenja i saglasnosti.

Radovi od februara
Napomenuli su tada da je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnik investitora, predstavnici projektantske kuće kojoj je povjerena izrada projektne dokumentacije i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz Republike Srpske i dogovoren način realizacije svih aktivnosti, u skladu sa važećim propisima i procedurama. Niko od njih nije znao za potez Gradske uprave.

Mimo reakcija, gradonačelnik Banjaluke pred kraj prošle godine je najavio izgradnju hotela “Palas”, rekavši da ona kreće u februaru ove godine.

– Jedan od najizazovnijih projekata vrijednosti 75 miliona KM, sa velikim zavrzlamama oko imovinsko-pravnih odnosa, koje rješavamo pune dvije godine i u konačnosti smo uspjeli za prvi dio građevinske dozvole. Sve je spremno za februar – saopštio je Draško Stanivuković.

Kada je u pitanju izgradnja ovog hotela, održano je nekoliko javnih rasprava, a protiv izgradnje su i građani i organizacije koje se bave životnom sredinom.
Građanka Banjaluke, Milica Malešević, koja je bila prisutna na javnoj raspravi, dobila je od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića odgovor da ne bude patetična.
Nikako se ne mogu oteti utisku sa javne rasprave za regulacioni plan centra Banjaluke. Da li je normalno da ovako nešto izjavi prvi čovjek grada pred brojnim svojim saradnicima i predstavnicima arhitektonske profesije u ovom gradu i da to većinom svi prećute!? Nama, koji smo se ovoj izjavi, i na samoj javnoj raspravi, oštro usprotivili, naravno, na teret se stavlja da “kočimo” sve pokušaje ove gradske uprave da kreira neko novo “nasljeđe” za buduće generacije, jer ono što su stvarali naši prethodnici u prošlosti, gradonačelnik i njegova svita “realno” mogu “obići za 12 minuta… i to ako hoda(ju) na 4 noge, u rikverc… Elementarna je sramota i uvreda za sve građane ovog grada izjava kojom se nipodaštava istorijski, arhitektonski i kulturološki diskurs graditeljske baštine poput Kastela, džamije Ferhadije, ambijentalnih cjelina u Srpskim Toplicama, u Ulici Mladena Stojanovića – nekadašnjem Carskom drumu, Trapistima i mnogim drugim dijelovima grada – istakla je ona.

Još je veća sramota, dodaje, što ovakve stvari, nažalost, prođu nezapaženo, kao da se nisu ni desile, i ostanu samo kao podsjetnici za one malobrojne da su “došla ta tmurna vremena kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati”.

“Palas da, betonizacija ne”
Odbornik u Skupštini Grada, Saša Lazić, ističe da on neće podržati projekat izgradnje hotela “Palas” ukoliko se ispostavi da se gradi ucjenama. Inače, hotel gradi kompanija “Cepter”.
U pitanju je situacija da neko uslovljava Grad podrškom takvog nekog velelepnog izdanja. Takva podrška ne smije biti upitna niti uslovljena bilo čim drugim. Sve političke opcije, ako vole svoj grad, normalno da će podržati gradnju takvog objekta. Međutim, pojavljuje se neko ko uslovljava, i to nema nikakvog smisla. To je Stanivuković i izjavio. Podržavam izgradnju “Palasa”, ali neću da podržim takvo uslovljavanje i ucenjivanje – istakao je Lazić.

Neshvatljivo mu je, dodaje on, da neko ucenjuje na takav način.

– Da bi neko nešto podržao, mora mu se dozvoliti da napravi neboder od 15 spratova. Zato neću podržati. Suštinski podržavam izgradnju hotela, ali ne mogu podržati nešto na bazi ucjene. Kao što nisam ni podržao budžet prošle godine, jer je bio na bazi ucjene da se “Elektrokrajini” prebaci četiri miliona maraka – kategoričan je Lazić.

Ističe da je apsurd da se dozvola za izgradnju 15 spratova pored parka “Petar Кočić” obrazlaže “reciprocitetnom” ili uzvratnom saglasnošću za renoviranje hotela “Palas”, tj. izgradnje hotela “Cepter”.

– Iza Palasa ide i zgrada od 21 sprata. Dakle, “Palas” da, betonizacija ne – pojasnio je Lazić.

Struka
Sličnog mišljenja je i drugi odbornik Milko Grmuša, koji ističe da još nema finalni dokument, jer je on još u fazi javne rasprave.
Kada budem vidio da li će biti uvaženi svi prijedlozi struke i, prije svega, zainteresovanih građana, onda ću se izjasniti. Nadam se da će najveći broj prijedloga i primjedbi struke biti uvaženo. Ukoliko se nijedan prijedlog ne uvaži, ukoliko ne bude te vrste kompromisa od strane gradske administracije, ja to neću podržati. Naravno, ostaje moj stari uslov za koji mislim da je aktuelan, a to je da se formira komisija koja bi procijenila zbog čega su ti regulacioni planovi bili nezakoniti i šta se tu desilo. Takođe, smatram da treba da se ide u proceduru da se stavi na dnevni red prijedlog o urbanističkom planu da ga usvojimo. Bez urbanističkog plana smatram da nije pametno poništavati regulacione planove, pogotovo u zoni užeg i šireg centra grada. Ne želim da budem čovjek koji će biti protiv, ali apsolutno sam uvijek za dijalog. Naravno da se regulacioni planovi moraju usvajati, ali postoje uslovi koji su po meni prethodno trebali biti ispunjeni da bi mogli o tome odlučivati – ističe Grmuša.
KOMPLIKOVAN PROJEKAT
Direktorka za zaštitu kulturnog nasljeđa Jasna Milešević ranije je za Srpskainfo istakla da se radi o veoma komplikovanom projektu, te da nije čudno zašto stoji tolike godine.

– Onakva istupanja, bez konsultacija sa ostalim uključenim stranama u samom procesu, mogu da dovedu do problema samog investitora. To je nacionalni spomenik, a Gospodska ulica je proglašena kao ambijentalna cjelina i nalazi se na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH. Dok stoji na privremenoj listi mjere zaštite propisuje nadležni Zavod, u ovom slučaju mi – poručila je ona.

Ističe da je na sastanku, koji je organizovan u oktobru, dogovoreno da se radi sinhronizovano, zajedno, korak po korak, kako bi se izbjegli eventualni problemi. Na primjer, Komisija u Sarajevu naprasno može da odlučiti da donese mjere zaštite, pa na Trgu neće smjeti da bude posađeno ni drvo. Mileševićeva navodi da ih gradonačelnik nije obavijestio koliko spratova je planirano na hotelu “Palas”, kako bi se znalo da li se uklapa u regulacioni plan ili se on mora mijenjati. Do sada su urađeni urbanističko-tehnički uslovi u skladu sa važećim regulacionim planom.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI