Počele pripreme za 4. regionalni festival književnosti “Imperativ”

Počele su pripreme za 4. regionalni festival književnosti “Imperativ” koji će se održati od 30.5. do 3.6. u “Banskom dvoru – Kulturnom centru” u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, a u saradnji sa ovom kulturnom ustanovom.
Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca. Njihov rad biće predstavljen kroz sedam programskih sadržaja, a kao i prethodnih godina, na sajamskom dijelu festivala nova književna izdanja, po povoljnim sajamskim cijenama, predstaviće 13 izdavačkih kuća.

– U programu “Razgovor sa piscem” ućestvovaće Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović, Draško Sikimić, Drago Glamuzina i Selvedin Avdić. Sa ovim piscima će razgovarati Darko Cvijetić, Stevo Grabovac, Tanja Stupar Trifunović, Vladimir Šagadin i Đorđe Krajišnik – najavila je Sanela Babić, direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

U programu “Poeziju će svi čitati”, banjalučki pjesnici Borjana Mrđa, Dragana Grujinović, Vladana Perlić i Aleksandra Marilović biće domaćini pjesnicima Moniki Herceg, Katarini Sarić, Mladenu Blažiću, Vitomirki Trebovac, Vladanu Krečkoviću i Predrag Bjelošević.
– U programu “Note i slova” posjetioci će biti u prilici da čuju dijelove romana i muziku koju su izabrali pisci Katarina Mitrović, Bojan Savić Ostojić, Marija Ratković i Marko Pogačar – kazala je Babićeva.

Posebna pažnja posvećena je organizaciji programa za djecu i mlade “Bajkovnica” i “Lektira u podne”. U programu “Art bioskop” publika će svakog dana moći da pogleda filmove koji su snimljeni prema knjigama, dok će u saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” biti predstavljeni autori ove izdavačke kuće koji su u proteklom periodu izazvali veliku pažnju književne publike.

– Među njima su Nada Kaurin Knežević, Emina Elezović, Adnan Šehić i Milanka Blagojević – rekla je Babićeva i dodala da će i ove godine u kafiću “Yoko” biti organizovan program “Kafa sa piscem”.

Za ovogodišnji vizuelni identitet festivala zadužen je umjetnik Hadron Higgs. Vizuelni identitet i slogan festivala inspirisan je distropijskim romanom Rej Bredberija “Farenhajt 451” iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku. Namjera je da festiva bude otvoren multimedijalnom izložbom “Oganj ili Svjetlost?”

– Roman koji je u vrijeme nastanka svrstan u žanr naučne fantastike, polako postaje naša stvarnost. Namjera mi je da kroz multimedijalnu izložbu “Oganj ili Svjetlost” ispričam priču iz romana “Farenhajt 451” i povežem je sa vremenom u kojem živimo. Na taj način ću ukazati na potrebu da se sačuva književnost bez cenzure i da prednost vrijednostima koje podstiču kritičko razmišljanje u odnosu na jeftina zadovoljstva poput televizijskih rialiti programa – naglasio je umjetnik Hadron Higs.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI