Počela velika akcija preventivnih zdravstvenih pregleda

Velika akcija preventivnih zdravstvenih pregleda stanovništva Banjaluke „Za tvoje dobro” počela je danas u porodičnoj ambulanti u Motikama. Besplatni preventivni pregledi obuhvatiće građane od 18 do 70 godina.
Inicijator akcije je Grad koji snosi troškove pregleda, a provodi je Dom zdravlja.

– Riječ je o najvećoj akciji koju smo pokrenuli od početka mandata, jer se tiče praktično svih građana Banjaluke. Ovim preventivnim pregledima želimo na vrijeme da otkrijemo rizike i bolesti na neka od tipičnih oboljenja koja su trenutno najraširenija, a to su kardiovaskularna i pojednina maligna oboljenja – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić, te pozvao ponovo građane da se odazovu akciji.

Kako je naglasio, cilj je da do kraja godine pregledi budu obavljeni na šest lokacija, sa obuhvatom ukupno hiljadu stanovnika. Akcija će biti nastavljena i iduće godine, i obuhvatiće stanovništvo iz svih mjesnih zajednica.

Uz zahvalnost ustanovama na provođenju i podršci akciji, gradonačelnik je izrazio zahvalnost i kompanijama koje su sa donacijama, prije svega, opreme – podržale projekat “Za tvoje dobro”.
Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da je ova ustanova četiri mjeseca pripremala akciju, dodajući da će veći broj kadrova biti angažovan u narednom periodu. Naglasila je još jednom značaj preventivnih aktivnosti kako za pacijenta, tako i za društvo u cjelini.
– Često ni građani, ni doktori ne mogu spriječiti nastanak bolesti ali je značajno da se ona otkrije u najranijoj fazi, a to nam je i cilj u ovim preventivnim pregledima – rekla je Todorovićeva.

Akciju je podržao i Fond zdravstvenog osiguranja RS.

-Nadamo se da će građani prepoznati ovu preventivnu aktivnost koja je veoma značajna i da će koristiti svoja prava i na vrijeme obavljati preglede – rekao je direktor Fonda Dejan Kusturić.

Fond će u budućnosti, kako je naveo, nastojati da što više podrži primarnu zdravstvenu zaštitu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI