Počela izgradnja novog mosta

Na desnoj obali Vrbasa, u Banjoj Luci, danas je počela izgradnja budućeg simbola grada XXI vijeka i najvećeg mosta u našem gradu. Gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ozvaničili su početak realizacije jednog od najvećih projekata infrastrukture u modernoj istoriji Banje Luke.

Gradonačelnik Igor Radojičić, naglasio je da je ovo projekat koji će služiti generacijama poslije nas, koji ima svoju funkcionalnu vrijednost jer povezuje dva velika naselja Obilićevo i Starčevicu sa naseljem Dolac odnosno centrom grada, ali da ima i svoju simboliku, nešto što će biti banjalučka razglednica XXI vijeka.

Banja Luka nastoji da bude regionalni centar i, u skladu s tim, mora da razmišlja o viziji razvoja u decenijama ispred nas. Tri godine je trajala priprema posla, pobjednici na konkursu su naši autori i ovim putem još jednom upućujem čestitike timu koji je vodio Saša Čvoro. Most će se raditi u nekoliko faza, a danas počinju radovi na kolskom mostu koji ima širinu 21 metar, a sljedeće faze će podrazumijevati spoj mosta prema podnožju Kastela i dalje prema Bulevaru, a sa druge strane proširenje Mačvanske ulice što će omogućiti nesmetan i brz prolaz ka Istočnom tranzitu. Posebna faza biće i uređenje priobalja Vrbasa – poručio je Radojičić.
Predjednica RS, Željka Cvijanović, ocijenila je da je ovo veliki dan za Banju Luku, jer je u pitanju ambiciozan projekat Banje Luke budućnosti.

Posebno raduje činjenica da idejno rješenje nosi pečat domaće pameti. Kada most bude u potpunosti završen, sigurno je da ćemo se njime moći podičiti i pohvaliti. Ovim projektom ne samo da može da se pohvali Banja Luka već i veliki evropski i svjetski gradovi. Kao predsjednik Republike, uvijek ću podržati razvoj našeg najvećeg grada koji je ogroman reurs za sve nas – istakla je Cvijanović.
Pobjedničko rješenje za most u naselju Dolac djelo je banjalučkih autora. Šef tima bio je Saša Čvoro, a njemu su bili i: Radovan Beleslin, Neda Medić, Maja Medić, Nebojša Jeremić, Đorđe Šebić i Zoran Uljarević.

Lijep dan za Banju Luku i njene građane, a poseban dan i za nas autore projekta. U prvoj fazi gradimo most iznad rijeke koji će biti dužine 80 metara. Vjerujemo da će, završetkom ovog projekta, Banja Luka dobiti lijep i funkcionalan most – rekao je Čvoro.
Izvođač radova je preduzeće „Integral inženjering“, vriejdnost radova u prvoj fazi je oko 7,5 miliona KM. Sredstva su obezbijedili Grad Banja Luka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI