Plesovi Bliskog Istoka “Revival” u Dječijem pozorištu Republike Srpske

Zanima Vas kako izgledaju plesovi Bliskog Istoka? Njegova tradicija i kultura? Ako je odgovor da, pozivamo Vas na orijentalnu plesnu predstavu “Revival” koja će se održati 09.11. u 20h u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

“Revival” će  izvesti Awalim plesna kompanija koja objedinjuje 15 plesačica iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Predstava “Revival” će biti izvedena i u Beogradu (17.11.2018.), a premijerno izvođenje u prepunoj sali Centra culture I mladih opštine Centar je održano u Sarajevu 20.10.2018.

Plesna predstava ima za cilj prikazati različite stilove orijentalnog plesa kako bi približila ljudima bogatu i raskošnu umjetnost, koja je često neshvaćena i okarakterisana različitim predrasudama. “Revival” u Banjoj Luci se pleše u čast proslave deset godina postojanja plesnog studija Oriana I Orija. Ujedno, idejni tvorac, osnivač I glavni koreograf Awalim plesne kompanije ali I plesnog studija Oriana I Orija je Aleksandra Tešanović iz Banja Luke.

Aleksandra je pionir u mnogo čemu kad se radi o promociji i razvoju orijentalnog plesa u Bosni i Hercegovini. Njena škola je prva u državi u kojoj se mogao izučavati tribal fusion stil orijentalnog plesa. Organizovala je prvi festival orijentalnog plesa u BiH pod nazivom Awalim 2012. godine, i potom ponovo 2014. godine. 2016-e dolazi na ideju da se pokrene projekat pod nazivom Bellydance Boot Camp Bosnia s ciljem udruženja i saradnje sa drugim školama orijentalnog plesa u zemlji. Suorganizator je ovog godišnjeg plesnog okupljanja edukativnog karaktera koje okuplja plesačice iz Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja.

Oriana i Oria je u svojih deset godina postojanja osvojila brojne nagrade na međunarodnim takmičenjnima kako u grupnim tako i u solo kategorijama. Posebno se izdvajaju osvojeno prvo mjesto u Budimpešti u grupnoj kategoriji na jednom od najprestižnijih festivala orijentalnog plesa, Cairo! Festival Budapest, zatim treće mjesto na Oriental Passion festivalu u Atini, prvo mjesto na NUR festivalu u Sofiji , kao i drugo mjesto na Oriental Love festivalu u Beogradu. U proslavi desetogodišnjeg jubileja pridružiće se I gošća iz Mađarske, Mercedes Nieto jedna je od najvećih zvijezda međunarodne orijentalne plesne scene danas.

Međunarodni plesni projekt ”Awalim” postoji od 2017. godine, a nastoji priču o istoriji, raznovrsnosti i ljepoti Bliskog istoka, njegovog folklora, kulture i muzike, ispričati kroz pokret i ples. ”Revival” plesna predstava je zamišljena kao plesno putovanje kroz istraživanje drugih kultura te približiti dva svijeta, istok i zapad, kako bi pokazali da različitost kultura može samo da spaja i obogaćuje društvo a nikako da razdvaja.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI