Planirano osnivanje muzeja grada

Muzej grada, čije je osnivanje planirano Strategijom razvoja kulture grada 2018-2028, trebalo bi da bude smješten u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

U Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku kažu da se u Strategiji razvoja kulture grada, u dijelu koji se odnosi na razvijanje kulturnog sistema kroz nove forme djelovanja i organizacije postojeće infrastrukture, navodi da je planirano uspostavljanje muzeja grada, sa programskim aktivnostima i depadansima koji joj po funkciji pripadaju.

Ističe se da grad ima značajnih arheoloških potencijala koji još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri istraženi.

“Muzej grada bi bio institucija od posebnog značaja za objedinjavanje različitih multietničkih i multikulturalnih aspekata grada kao specifične kulturne sredine” , kazali su u tom odjeljenju.

Ovaj projekat je dugoročnog karaktera i potrebno je uraditi niz proceduralnih koraka, od mapiranja potencijalne lokacije, izrade elaborata do pozicioniranje novog kompleksnog muzeja kao gradske institucije.

U fokusu ove institucije biće predstavljena istorija grada od najranijih vremena do danas kroz sve grane muzejskih oblasti: arheologiju, etnologiju, istoriju, istoriju umjetnosti, nematerijalnu kulturnu baštinu, industrijsku baštinu, prirodnu baštinu, gastronomiju i druge oblasti.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da bi se na značajnijim arheološkim lokalitetima mogli izgraditi i arheološki parkovi prilagođeni obrazovnim i turističkim potrebama.

“Grad još uvijek nema pravi arheološki park, ali se nadam da će određene investicije ići u tom smjeru. Tvrđava Kastel je jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u gradu, a pored nje tu je lokalitet Hanište u kojem je i nalazište još iz doba neolita”, kazao je Šukalo.

Dodao je da za realizaciju ove ideje mogu biti značajni manji arheološki parkovi u Srpskim Toplicama, ali i drugi parkovi u okruženju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: