Plaćanje alimentacije izbjegavaju i očevi i majke

Zdrav i srećan život djeteta iziskuje i više novca, a koliko ga je teško obezbijediti najbolje znaju samohrani roditelji koji su zbog nemogućnosti dogovora sa bivšim partnerima o isplati alimentacije primorani da neplatiše prijave nadležnim institucijama.

Da je nemali broj onih koji su se na taj korak odlučili, svjedoče i podaci iz Okružnog tužilaštva Banjaluka prema kojima je za devet mjeseci ove godine optuženo čak 40 osoba zbog izbjegavanja davanja izdržavanja, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 33.

– Od januara do 13. oktobra ove godine u radu je bilo 87 prijava koje se odnose na izbjegavanje davanja izdržavanja, dok je u 2020. godini taj broj iznosio 74 – kazali su u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS do oktobra je evidentirano čak 27 krivičnih djela izbjegavanje davanja izdržavanja, a za samo jedno je procijenjeno da je neosnovano. MUP je nadležnim tužilaštvima u Srpskoj podnio 26 izvještaja protiv isto toliko osoba, među kojima su i dvije žene.

– Lani su tužilaštvima prijavljene 32 osobe, sedam žena i 25 muškaraca – rekli su u MUP-u RS.

U Centru za socijalni rad u Banjaluci pojasnili su da pravo na alimentaciju ima roditelj kojem je dijete povjereno odlukom nadležnog suda ili organa starateljstva. Kako su kazali, samohranim roditeljima redovne uplate alimentacija i te kako znače jer potrebe djece svakodnevno rastu, a s njima se povećavaju i troškovi. Međutim, oni koji žele da izbjegnu ovu zakonsku obavezu uvijek nađu opravdanje.

– Najčešći izgovori su da nisu u radnom odnosu, te da su kreditno zaduženi ili da već imaju članove koje izdržavaju po porodičnom zakonu – pojasnili su u centru.

Iako je među onima koji plaćaju alimentaciju najviše muškaraca, sve su češći takvi zahtjevi očeva staratelja.

– Nemamo tačan podatak koliko je takvih očeva, ali često imamo i njihove zahtjeve. U prilog tome govore i naši podaci prema kojima je do kraja prošle godine 107 očeva plaćalo alimentaciju, ali i 18 majki – kazali su u ovom centru.

Da ima onih koji nikada i ne budu prijavljeni za neplaćanje ove naknade za djecu, potvrdila je i majka maloljetnika iz Banjaluke koja je za “Glas Srpske” kazala da je odavno prestala da računa na podršku bivšeg supruga i oca njenog djeteta.

– Mjesečno je plaćao 120 KM za našeg sina i smatrao da je to dovoljno za hranu, odjeću, higijenu i vrtić, a da ne pominjem izlete i slične stvari. Prvih nekoliko mjeseci je uplaćivao redovno, ali je odjednom prestao pravdajući se da nema – kazala je ova Banjalučanka dodajući da ne želi da ga tuži. Kako je istakla, dijete će samo odlučiti da li će od oca tražiti novac koji mu po zakonu pripada kada napuni 18 godina.

Žalba

U Centru za socijalni rad u Banjaluci objasnili su da postupak određivanja alimentacije u Srpskoj za djecu rastavljenih roditelja u sudovima traje oko šest mjeseci, ali taj period može biti i duži.

– Zavisi od postupka. Ukoliko se, na primjer, uloži žalba na presudu taj postupak može biti i duži od pola godine – kazali su u centru.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI