Pitanja načelniku banjalučke Policijske uprave Milošu Brkiću i njegovi odgovori

Foto:MUP Republike Srpske

Prvi put nakon hapšenja desetak aktivista neformalne grupe građana “Pravda za Davida” pred novinarima se našao načelnik banjalučke Policijske uprave Miloš Brkić. Brkić kao i do sada u prethodnim slučajevima privođenja građana tvrdi da policijski službenici postupaju u skladu sa zakonima. Brkić kaže i da do sada nije obavio nikakve razgovore sa policajcima za koje je sud utvrdio da su bez osnova pisali prekršajne prijave građanima zbog stajanja ili sjedenja na javnim površinama.

Gospodine Brkiću možete li pojasniti zbog čega je došlo do reakcije policije kada je nekoliko građana pokušalo da održi konferenciju za medije na Trgu Krajine. Radilo se o konferenciji tri lica. I možete li reći, s obzirom da se konferencije za medije gotovo redovno održavaju na javnim površinama, da li Vam oni koji održavaju konferencije prijavljuju to i kako Vi reagujete u ostalim slučajevima?

Ja koliko se sjećam da je išlo zvanično saopštenje ispred PU Banjaluka u vezi sa lišenjem slobode Ozrena Perduva na Trgu Krajine od strane policijskih službenika Policijske stanice Centar. Mi smo se tim putem oglasili i postupali smo u skladu sa zakonom o javnom okupljanju i odredbama zakona o policiji u unutrašnjim poslovima koji nam daju ovlaštenja i mi smo u skladu sa tim postupili.

Nije se radilo o javnom okupljanju već o pokušaju održavanja press konferencije.

Dobro, nemojte sada da Vi i ja razgovaramo o percepciji šta je za Vas javno okupljanje a šta za mene i šta je za Vas press konferencija a šta za mene. To nije tema ove press konferencije. Mi smo ovdje da, prije svega, sumiramo rezultate rada Policijske uprave i prezentujemo u proteklih šest mjeseci. Tako da…

Slažem se sa Vama, nećemo se raspravljati, ali nije ovdje u pitanju Vaša ili moja percepcija Zakona. Zakon je jasan.

Tako je.

Zakon o javnom okupljanju je jasan, pričali smo prije dva mjeseca o tome…

Često pričamo o tome.

Zakon o javnom okupljanju okupljanja ovih ljudi ne prepoznaje kao javna okupljanja.

Rukovodstvo banjalučke Policijske uprave
Što se tiče konkretnog slučaja radilo se o najavljenom javnom skupu putem sredstava javnog informisanja koji nije zvanično prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka. Policijski službenici su postupili u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, prekinut je javni skup, preduzete su mjere i radnje u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima i u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Izdat je prekršajni nalog, ukoliko se ne varam. Lice kojem je izdat prekršajni nalog ima zakonsku mogućnost da podnese zahtjev za sudsko odlučivanje nadležnom sudu. Takođe, ukoliko smatra da je došlo do neprofesionalnog postupanja i eventualnog kršenja zakona od strane policijskog službenika ima pravo i mogućnost da podnese predstavku na rad policijskih službenika Službi za zaštitu zakonitosti Ministarstvu unutrašnjih poslova ili direktno neposrednom rukovodiocu.

Budući da se često, možda ne svakodnevno, dešavaju press konferencije ili na trgu Krajine ili na drugim javnim površinama gdje policija ne reaguje a identična je situacija i to je ono što navodi na sumnju da postoji diskriminacija…

Ako ste me dobro slušali već sam rekao. Nama nije to prijavljeno.

Dobro, ali da li Vam prijavljuju održavanje konferencija za medije svi ostali kada održavaju konferencije?

Dostavite nam upit. Mi ćemo Vam na to odgovoriti. Dostavite nam upit pa ćete vidjeti ko šta i koliko prijavljuje.

Isti dan kada nakon dešavanja na trgu jedno lice je privedeno iako se na video snimku jasno čuje da nije protivrječilo policijskom službeniku, postupa po naređenju i gdje doslovno kaže “u redu” nakon naredbe a ipak biva lišeno slobode. Zašto se to dešava?

Ja ću Vas samo podsjetiti na definiciju aktivnog i pasivnog otpora što se može vidjeti i na konkretnom snimku. Preduzete su mjere u skladu sa zakonom. Stranke ukoliko smatraju da su na bilo koji način oštećene imaju mogućnost da podnesu predstavku Službi za zaštitu zakonitosti koja će pomno sve ispitati, svaki detalj, snimak im je dostupan i ukoliko se utvrdi bilo kakvo kršenje zakona, propisa ili bilo čega biće preduzete mjere u skladu sa zakonom.

Osnovni sud u Banjaluci je do sada sve prekršajne prijave tamo gdje su građani tražili sudsko odlučivanje proglasio za neosnovane i poništio ih je. Da li ste razgovarali sa policajcima koji, prema presudama suda, pišu neosnovane prekršajne prijave građanima, da li ste ih eventualno kaznili disciplinski, ukorili ili slično?

Već smo o tome razgovarali na prethodnim press konferencijama, Ja ne mogu i ne želim na bilo koji način da komentarišem rad suda. Nemam na to pravo. Svaki građanin ima pravo da traži zaštitu na sudu. Radi se uglavnom o prvostepenim presudama gdje mi imamo pravnu mogućnost na žalbu na ta rješenja suda tako da ćemo iskoristiti našu zakonsku mogućnost…

Drugostepeni sud je već u nekoliko navrata potvrdio presude Osnovnog suda.

Nemam tu informaciju, vidjećemo i to.

Policijska uprava Banja Luka
Kada su bila dešavanja ispred Policijske uprave jedan policijski službenik je tjerao ekipu BN televizije sa javnog trotoara. Zašto se to dešava i kako to komentarišete? Druga stvar, policijski službenici često neprimjereno reaguju kada ih se fotografiše na ulici iako je zakonom, bar za sada, to dozvoljeno ne samo novinarima već i građanima ili turistima dok god ne ometaju policajce u radu. Međutim policijski službenici uglavnom prilaze i pitaju zašto se fotografiše, napominju da je potrebna dozvola iako nije potrebna i slično.

Što se tiče prvog dijela pitanja mislim da su novinari samo upozoreni da se pomjere van prostora gdje su policijski službenici postupali u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, a što se tiče drugog pitanja, ukoliko bilo koji novinar smatra da je na bilo koji način oštećen ima mogućnost da podnese žalbu neposrednom rukovodiocu ili Službi za zaštitu zakonitosti.

Prije nekoliko dana su pojedini građani upozorili policajce koji su bili ispred Osnovnog suda prije jednog suđenja da jedno lice provocira građane i pokušava da izazove incident. Nakon što su na to upozoreni, policajci nisu reagovali već su sjeli u vozilo i otišli sa lica mjesta. To se sve vidi na video snimku. Kako je moguće da se to dogodi?

Upozorenje za mogući incident i incident su dvije različite stvari. Nije nama podnesena nikakva prijava u vezi sa tim i ja sam u odgovoru koji smo dali pozvao da se to prijavi nadležnoj policijskoj stanici i mi ćemo preduzeti sve mjere i radnje da pronađemo to lice. Sagledaćemo snimak, postupiti u skladu sa odredbama Zakona o javnom redu i miru i završiti taj slučaj.

Izvor: GERILA info

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: