Pesnica pokreta “Pravda za Davida” ponovo na Trgu Krajine

Drvena pesnica, obilježje pokreta “Pravda za Davida, vraćena je na Trg Krajine nakon što je uklonjena prije dvije godine kada su su održali protesti zbog hapšenja Davora Dragičevića oca mladića Davida Dragičevića čija smrt još uvijek nije razjašnjena.

Svakodnevna okupljanja na Trgu Krajine, koja je organizovala grupa “Pravda za Davida” i koja su u nekim danima brojala na hiljade građana, nasilno su prekinuta 25. decembra 2018. godine. Tog dana sa banjalučkog trga je uklonjena drvena pesnica, koju su ranije postavili članovi grupe “Pravda za Davida”, kao i fotografije Davida Dragičevića, svijeće i cvijeće.

Prethodno je uklonjen i automobil Davora Dragičevića, kojeg je parkirao na glavnom banjalučkom trgu, gdje su se već osam mjeseci okupljali građani, iako ti skupovi nikada nisu zvanično odobreni.

Dragičević je uhapšen, zbog sumnje da je, kako je saopšteno, izvršio krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti. Hapšenje je usljedilo nakon što se nije odazvao u vrijeme kada je uskladu sa zakonom pozvan u službene prostorije radi ispitivanja na okolnosti za koje se sumnjiči.

Nekoliko dana nakon zabrane okupljanja u centru Banjaluke članovi “Pravde za Davida” su i dalje insistirali na šetnjama i skupovima, ali je “finalnom” policijskom akcijom 30. decembra 2018. godine, to razbijeno.

Te noći su pripadnici MUP-a priveli više osoba, dok je Davor Dragičević “pobjegao” i za njim je odmah raspisana potraga. Kasnije je sam objavio da je u Austriji, kao i da neće odustati od potrage za istinom o ubistvu sina. U tu zemlju su iz Banjaluke preneseni i ekshumirani posmrtni ostaci Davida Dragičevića, i kasnije sahranjeni na groblju u blizini Beča.

“Pravda za Davida” u međuvremenu je iz neformalne grupe građana prerasla u pokret koji se sudski registrovao, a pojedini članovi učestvovali su na lokalnim izborima održanim prethodnog mjeseca.

Osnovni sud u Banjaluci prije nekoliko dana donio presudu kojom se nalaže MUP RS da članovima neformalne grupe “Pravda za Davida” Sofiji Grmuši i Aleksandri Vranješ isplati po 1.500 KM, zbog povrede sloboda i prava ličnosti.

“Sud je utvrdio da je MUP Republike Srpske neposredno, višestruko i produženo diskriminisao, a što je dovelo do povrede prava na slobodu kretanja i njihovu ravnopravnost sa drugim građanima”, navedeno je u presudi, prenijeli su mediji.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: