Ovce, kilogram teletine i građani

Odličan tekst koji je objavio jedan Banjalučanin na društvenim mrežama. Nije želio da mu objavimo identitet jer kaže stranke ga ne zanimaju, a ni etikete koje se odmah svima prišivaju.

Uz njegovu saglasnost prenosimo ga u cjelini:

Kakve veze ima kilogram teletine sa refrendumom i ovcom koja izabere odgovor pod b)?

1. Otišli ste u supermarket sa namjerom da kupite kilogram kvalitetne teletine. Na ulazu u supermarket velika reklama za odličnu teletinu. Kupili ste kilogram kvalitetne teletine, dali ste svoj novac u vrijednosti koja je zahtjevana za takav kvalitet. Kada ste došli kući primjetili ste da je teletina pokvarena.

Uglavnom, dali ste svoj novac (vrijeme) za određen proizvod za koji niste dobili očekivani kvalitet.

*****Novac = svo vrijeme i trud koji se u životu potrošio na vaše školovanje, vrijeme koje ste potrošili na sticanje iskustva za posao na kojem ćete potrošiti vrijeme i iskustvo da bi ga zaradili.*****

a) Hoćete li vratiti proizvod koji nema očekivani kvalitet nazad u supermarket i reklamirati ga za ono što želite?

b) Ili ćete ostati kući, baciti u smeće i reći “prevarili su me, sram ih bilo…” i nastaviti život kao da se ništa nije desilo, jer smatrate da kao pojedinac ništa ne možete učiniti pored velikih prevaranata?

2. Otišli ste na referendum/izbore (ili ste dali svoj potpis za određenu peticiju) sa namjerom da date svoj glas za određenu promjenu u društvu. Danima je bila velika reklama kako to treba uraditi zbog određenih promjena u društvu koje će nastati ako se izglasa. Dali ste svoj glas upravo za to.

****Glas = svo vrijeme i trud koji se u životu potrošio da se od vas dobije kvalitetna ličnost u svakom pogledu, vrijeme koje ste potrošili na sticanje iskustva u životu.****

Nakon određenog vremena vidite da do promjene nije došlo, isto primjećuju svi koji su kao i vi dali svoj glas.

a) Hoćete li zahtjevati odgovornost od onih koji su organizovali referendum/izbore (ili peticiju) i od vas uzeli vaš glas (potpis) i tražiti promjene u društvu koje su obećane i koje ste očekivali?

b) Ili ćete ostati kući i reći “prevarili su me, sram ih bilo…” i nastaviti život kao da se ništa nije desilo, jer smatrate da kao pojedinac ništa ne možete učiniti pored velikih prevaranata?

Upamtite:

1. Obećavaju vam dobar komad mesa, uzimaju vaš novac, a na kraju dobijete ništa.

2. Obećavaju vam dobre promjene u društvu, uzimaju vaš glas, a na kraju ne dobijete ništa.

Samo ovca gleda nezainteresovano i pase tamo gdje joj se kaže i izabere odgovor pod b).

Razmislite malo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI