Otvoreno pismo uzgajivača koza: “Zbog nerada i sporosti nadležnih bruceloza prijeti ljudima”?

Na adresu portala BLMojGrad stiglo je pismo uzgajivača koza pored Banjaluke. U cjelosti ga prenosimoo, a u njemu su navedena iskustva odgajivača sa brucelozom, nadležnim organima i nemoći pojedinca:

Ja sam Dragan Cutkovic,Donja Kola bb,Banjaluka,

Posjedujem stado koza od 53 grla koje je zaraženo brucelozom.Sada sam siguran da su zaražene vakcinom protiv bruceloze, jer grla koja nisu vakcinisana su zdrava-radi se od 2 grla od 3 koja nisu vakcinisana.

Ove analize sam radio sam u privatnom Zavodu Slaven Ada19a,a to sam i rekao inspektoru da ću uraditi, ali Zavod Vaso Butozan tvrdi da su sva grla zaražena.

Inspektor ne dozvoljava da se ponovo uradi analiza 5 grla koja ja odredim u oba Zavoda, čisto da utvrdimo ko ne radi te analize ispravno.

Stadu je određen karantin u naseljenom mjestu,s dve strane karantina je put koji povezuje grad sa nekoliko mjesnih zajednica, autobusko stajalište je svega par metara od karantina,te s toga postoji realna mogućnost da se neko zarazi.

Na prve sumnje u bolest ja sam odmah obavijestio veterinarsku stanicu i 10.10.2017.su uzeti uzorci krvi i predati na Zavod Vaso Butozan,rezultati da je svih 6 testiranih grla zaraženo su u subotu 14.10.2017 poslani gradskoj inspkciji, inspekcija je došla na teren tek 17.10.2017.

Mene do tad niko nije obavijestio, nadležni kažu da je tako po Zakonu. Međutm,kakav je to idiotski Zakon po kome ja nesvjesno vodim zaraženo stado na ispašu i ugrožavam zdravlje i živote drugih ljudi? Jer ta bruceloza kod ljudi izaziva trajan steriitet, a kod srčanih bolesnika može dovesti i do smrtnih posljedica, da ne pričam o dugotrajnom liječenju..

Od inspekcije sam tražio taj isti dan 17.10. da se vadi krv svim grlima i nosi na analizu,međutim iz veterinarske stanice su rekli da nemaju 53 epruvete i da će doći kad to sakupe (ovo je idiotsi izgovor,jer bilo koji veterinar ima barem 100 epruveta kod sebe uvijek).Veterinari su došli u četvrtak 19.10.uzeli su krv od svih životinja i brisove i uzorke mlijeka od 6 grla koja su ranije testirana.

U ponedelja 23.10.mi je saopšteno da su svi uzorci pozitivni na brucelozu, te da treba još 10-15 dana, jer oni te uzorke salju u Zagreb na nekakve dodatne analize. Ja sam insistirao da to bude Zemun ili Novi Sad,ali kao država ima ugovor sa Zagrebom.

Medjutim ja u ovo sumnjam,jer simptomi jasno ukazuju na brucelozu,stalni su pobačaji kod koza i jutros sam imao jedan,ovo mi izgleda da nadležni pokušavaju dobiti na vremenu da bi pronašli rješenje za vakcinu,ne zaboravimo da je u poslednje vrijeme (1-2 mjeseca)pobijeno nekoliko stada uravo oboljelih od bruceloze.

Ovo sve su,po meni, posledice Pravilnika o podsticajima,jer sam ja tražđio podsticaje i proveo mnogo vremena razjašnjavajući s nadležnima o kriminalnom članu10, čak sam i pisao resornom ministarstvu i nadleznom odboru u Narodnoj skupštini RS. Nikakve odgovore nisam dobio.

Usmenom sam trazio od nadleznih da se napravi karantin na Manjači, van naseljenog mjesta i da se tu smjeste životinje i neka onda oni ispituju i rade analize godinama. Rekao sam da cu ja sam napraviti karantin,samo neka oni kupe 8 mreza armaturnih i ja cu biti svo vrijeme kod stada da ih hranim i pojim,bez ikakve nadoknade…

ima tu jos mnogo toga,ali ovaj mejl ispade roman.

pozdrav,
Dragan Cutkovic,Donja Kola bb,Banjaluka,

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: