Otvoreno pismo jednog dede/ “Centar za socijalni rad mi ne da da budem deda”

Skupština grada Banjaluka imenovala je Irenu Joldžić za direktoricu Centra za socijalni rad Banjaluka. Nova direktorica još nije ni ugrijala fotelju, a na površinu su počeli da isplivavaju problemi u toj ustanovi. Na adresu portala BLMojGrad stiglo je otvoreno pismo jednog dede koji se žali da zbog nerada u Centru za socijalni rad ne može da viđa unučad.

Njegovo pismo prenosimo u cjelini, a identitet zbog zaštite djece nećemo objavljivati:

Ovo pismo Vam pišem kao djed koji ne može da gleda život svoj, svoju unučad.

Ovo vam pišem jer ne znam šta da uradim i kome da se više obratim.

Zbog rada, nerada, znanja ili neznanja, sposobnosti ili nesposobnosti zaposlenih u Centru za socijalni rad već osam mjeseci mi je zabranjeno da vidim svoju unučad.

Osam mjeseci mi je zabranjeno da budem djed!

Za mene već čitavu vječnost, moj starački život nema smisla. Već osam mjeseci traje monstruozna hajka na moje prezime, na moje potomke, na moju unučad.

Od oktobra mjeseca čekam da mi Centar za socijalni rad odobri da vidim, provedem vrijeme, dišem isti vazduh, smijem se sa svojom unučadi. Dva puta sam išao tamo, davao izjave, ali džaba.

Osam mjeseci djecu nisam vidio, osam mjeseci sa djecom nisam progovorio, osam mjeseci mi se brani da budem djed. Osam mjeseci ne znam ništa o svojim unucima i zabranjen mi je svaki kontakt.

Obraćao sam se za pomoć i Ombudsmanu za djecu RS i opet uzaludno!

Zašto?

Zato što je preko noći, moja porodica proglažena monstrumima, zato što je preko noći ugled moje porodice i životi unučadi srozan na samo dno. Zato što je brakorazvodna parnica prema ponašanju Centra za socijalni rad  od mene načinila “djeda monstruma”.

Znam samo da su djeca sa majkom koja uz podršku Centra za socijalni rad na sve moguće načine me spriječava da budem djed.

Ko to sebi uzima za pravo da odlučuje da li ćete biti djed?

Moja bivša snaha koju sam primio kao rođeno dijete?

Ja sam smtarao da su u centru zaposlene stručne osobe, psiholozi, sociolozi, pedagozi koji bi valjda trebali znati da se sa ovakvim ponašanjem moje bivše snahe (zabrana viđanja sa djedom) nanosi velika šteta djeci.

Najmonstruoznije se manipuliše mojim imenom, porodicom i mojojm dragom unučadi.

Nisam mogao ni da sanjam da bi ovakvo zlo moglo da snađe moju porodicu. Zlo i kleveta koja je bačena, a od koje nema odbrane. Najteža kleveta izgovorena iz usta moje snahe, nakon koje vas više niko ne sluša. Zašto?
Zbog para? Lične osvete?
Zar je to vrijedno djece i njihove sreće, njihovog odrastanja i budućnosti. Ne mogu i ne smijem da se predstavim jer bih plašim se na taj način samo naštetio unučadi.

Ne smijem, a na sav glas bih vrištao!

Banjaluka, 06.06.2018.

Irenu Joldžić očigledno čeka vrelo ljeto na funkciji direktorice Centra za socijalni rad.

Tu ustanovu mjesecima unazad potresaju skandali, a između zaposlenih radnika se takođe vode sudski procesi, od tužbi za mobing, do krivičnih prijava koje su protiv radnika podnosile nezadovoljne stranke.