Otvoreno pismo! Banjaluka ismijava svoje građane, najviše raju iz centra!

Uprava grada Banjaluka već deceniju zagorčava život stanovnicima koji žive u centru grada. Možda najbolji primjer za to su stanari u Aleji Svetog Save i Ulice bana Milosavljevića. Njima je grad bukvalno ukrao parking mjesta i dodijelio ih gazdama kafića da naprave bašte. Gazdama su dali parkinge, a stanarima  koji tu žive svakodnevno pišu kazne.

 Tim povodom stanari su se obratili i medijima ali i savjesnim službenicima u Upravi grada Banjaluka:

 

OTVORENO PISMO:

Poštovani,
Ovim putem Vam se obraćamo u nadi da ćete putem svog sredstva javnog informisanja upoznati širu javnost o našem već sada decenijskom problemu parkiranja vozila stanara u centru Grada Banja Luka i doprinijeti njegovom rješenju.
Naime, od 1962. god. tj. od kad je zgrada useljena krug oko zgrade se koristio kao životni prostor zgrade gdje su stanari parkirali svoja vozila. Odnedavno, Grad Banja Luka je na potezu jedinog pristupnog puta zgradama regulacionim planom proglasio pješačku zonu i time stanarima napravio problem.

Taj problem se ogleda u tome što komualna policija i pauk služba svakodnevno „operišu“ na tom potezu i ispisuju prekršajne naloge stanarima. Obraćali smo se komunalnoj policiji koja problem prebacuje na odjeljenje za saobraćaj i puteve a koji opet sve prebacuju na regulacioni plan. Naša žalba na regulacion plan je odbijena uz obrazloženje da stanari mogu kupiti povlaštenu kartu na okolnom parkingu što za nas predstavlja neprihvatljivo rješenje jer je to nemoguća misija, a uostalom tu parkiraju stanari tih zgrada.
Ono što nas je posebno kao građane povrijedilo je to što nam je još 2011. godine obećano rješenje problema a onda se Grad naprasno „predomislio“.

U dokumentu stoji da će se parking kod KUD „Vaso Pelagić“ rekonstruisati i time rješiti problem stanara. Kao što vidimo to se nije desilo.

Da stvar bude još gora, Grad Banja Luka je ugostiteljskim objektima u suterenu zgrada dala dozvolu za bašte što je ovu situaciju učinilo još apsurdnijom. Ovom odlukom su posebno pogođeni stanari u ulazima Aleja Sv. Save 4,8 i 12 koji su bukvalno ostali blokirani između dva ugostiteljska lokala.

Smatramo da je ovo krajnje nenormalna situacija i da Gradska Uprava uopšte nije imala sluha za nas. Štaviše, svim ovim njihovim postupcima mislimo da nas čak i ismijavaju.

Postavljamo nekoliko pitanja Gradonačelniku kao prvom čovjeku Grada Banja Luka:

1. Da li Grad Banja Luka jednako tretira sve svoje građane?
2. Da li su privatni ugostiteljski objekti privilegovani u odnosu na stanare, odnosno obične građane?
3. Da li se nekome direktno pogoduje prilikom donošenja regulacionih planova?
4. Da i je Grad sposoban da svojim građanima ponudi realnu alternativu za rješenje njihovih problema?

NAPOMENA: „Problematična“ pješačka zona obuhvata potez na kojem se nalaze 2 zgrade, 6 ulaza, 62 stana i 12 poslovnih prostora.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: