Otvoreno pismo arhitekata povodom izmjene planskih dokumenata za centralno područje grada

default

Kao građani Banje Luke i kao ljudi koji su svoj profesionalni život posvetili oblikovanju i izučavanju
prostora, obraćamo se široj javnosti i nadležnim institucijama sa sljedećim uvidima, stavovima izahtjevima:
1.  Predložena drastična uvećanja izgrađenosti između ulica Srpske, Vase Pelagića i Dr TodoraLazarevića nisu prihvatljiva jer narušavaju siluetu, osunčanost i visinsku regulaciju centra grada, masovno uvode stambene funkcije (koje su u ovoj mjeri neodgovarajuće za centar grada), ne pružaju dovoljan kvalitet stanovanja, te ugrožavaju saobraćajni sistem i generalni ambijent postojećih javnih, poslovnih i stambenih cjelina.
Podsjećamo da se do idejnih rješenja za ovako važne zone preferirano dolazi kroz kroz
instituciju konkursa.
2.  Izgradnja objekta za potrebe Eparhije Banjalučke u širem prostoru navažnijeg gradskog trga i dalje nema optimalno rješenje. Značajan napredak ostvaren je odustajanjem od gradnje u porti Hrama Hrista Spasitelja, ali smatramo da je nužno pronaći i bolja rješenja od predložene gradnje na rubu postojećeg parka. I ovdje podsjećamo na ulogu i važnost arhitektonskog konkursa, ali pozivamo i na ispitivanje opcija upotrebe postojećih izgrađenih prostora.
3.  Evidentno je da postoji konfliktna situacija vezana za lociranje podzemne parking-garaže, parka i spomenika palim borcima. Predložena izmjena nije na pravi način uspjela da uzme u obzir sve ove parametre.
4.  Grad Banja Luka obavezao se, formalno i neformalno, na donošenje strateški važnog dokumenta za razvoj grada: urbanističkog plana, čije se nedostajanje u planiranju akutno osjeća tokom cijelog posljeratnog perioda. Smatramo da je neadekvatno i neprihvatljivo da se regulacija prostora od najvišeg značaja za grad mijenja pred samo donošenje urbanističkog plana, koji bi morao da obezbijedi širu sliku i kompleksnije parametre.
Zbog svega navedenog, zahtijevamo da se procedura donošenja Izmjene dijela Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banja Luka obustavi, do donošenja urbanističkog plana. Obraćamo se iz dobrih namjera, sa sviješću da Banja Luka već dugo trpi štetne posljedice mnogih loših urbanističkih
praksi, ali i uz uvjerenje da je u ovom gradu i dalje moguće stvoriti nove dobre prostore i odgovarajući životni ambijent.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: