Otvorene nove prostorije u Dnevnom centru za djecu u riziku

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predstavnici organizacije Save the Children, otvorili su danas nove prostorije Dnevnog centra za djecu u riziku, koje se nalaze u Ulici Petra Pecije, u banjalučkom naselju Lazarevo.

U izjavi novinarima gradonačelnik Radojičić je rekao da je ovaj centar primjer zajedničkog rada Gradske uprave, Centra za socijalni rad, nevladinih organizacija i međunarodne organizacije Save the Children.

–  Uz dnevni centar za djecu u riziku, tu je i dnevni centar za djecu zatečenu u prosjačenju i skitnji, a u susjednom objektu je u pripremi dnevni centar za djecu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju. Ovdje nudimo uslugu koja je potrebna gradu veličine Banje Luke, gdje će biti pružena pomoć djeci koja imaju problema u porodici, koja su zlostavljana i zanemarena ili imaju bilo kakvih drugih poteškoća – istakao je Radojičić i dodao da je Grad Banja Luka obezbijedio prostor i sufinansirao rekonstrukciju centra, te da je ove godine povećan budžet Centra za socijalni za pet odsto.

Andrea Žeravčić, direktor organizacije Save the Children, kazala je da oni od 2011. godine podržavaju organizaciju „Nova generacija“ u Banjoj Luci i zajedno sa Centrom za socijalni rad rade na uspostavljanju Centra za djecu u riziku.

– Nedavno smo potpisali ugovor sa Centrom za socijalni rad kako bismo trajno riješili ovaj problem. Prošle godine smo sufinanriali rekonstrukciju jednog objekta, a ranije smo i finansijski pomagali. Naša organizacija će ostati i dalje aktivna na ovom prostoru – rekla je Žeravčić.

Direktor „Nove generacije“ Jadranko Janković, izjavio je da usluga u dnevnom centru podrazumijeva redovne obroke, održavanje higijene, asistenciju u uspotavljanju prava zdravstvene zaštite, te asistenciju pri izvršavanju školskih obaveza i postignuća. On je istakao da je tu i podrška koja se sastoji od savjetodavnog rada sa djecom i roditeljima od strane psihologa i socijalnog radnika.

M.Š. roditelj djeteta koje je korisnik Dnevnog centra, kaže da je izuzetno zadovoljna uslugama koje dobija u ovom centru i veoma pohvalno se izrazila o radnicima koji brinu o djeci.

Inače, Banja Luka je među prvim lokalnim zajednicama u RS i BiH koja je počela sa  uvođenjem usluge dnevnog zbrinjavanja djece u riziku. Tokom 2017. godine pravo na dnevno zbrinjavanje koristilo je mjesečno između 30 i 40 djece. Radno vrijeme centra je svakim radnim danom od 9.00 do 17.00 časova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: