Otvorena izložba o stogodišnjici oslobođenja grada

Povodom 100 godina od oslobođenja Banje Luke u Prvom svjetskom ratu i prisajedinjenja Kraljevini Srbiji, gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je u Banskom dvoru izložbu arhivskih dokumenata pod nazivom „Banja Luka 1918“.

Obraćajući se prisutnim, Radojičić je kazao je da je u Banjoj Luci potrebno obnoviti i podastaknuti sjećanje na ove događaje, jer je to bilo prvo oslobođenje od viševjekovne okupacije na ovim prostorima.

-Novembar 1918. godine je zaista doživljen na ovim prostorima kao oslobođenje. Svo stanovništvo je zaista iskreno pozdravilo ulazak srpske vojske u Banju Luku 21. novembra 1918. godine i proslavili su to kao oslobođenje i dugočekanu slobodu – kazao je Radojičić.

On je najavio da će početkom iduće godine pokrenuti izmjenu Statuta Grada, tako da se 21. novembar unese u statut kao još jedan od praznika ili datuma za obilježavanje.

-Taj datum je između dva svjetska rata i bio obilježavan u Banjoj Luci, a onda nakon Drugog svjetskog rata, vjerovatno zbog političkih razloga, taj praznik je otišao u sjenku ostalih događanja – naglasio je gradonačelnik.

Takođe, kako je naveo, postoji više inicijativa za podizanje spomenika vezanih za te događaje i to vrijeme.

-Više građana i udruženja pokrenulo je inicijative da se podignu spomenici kralju Petru Prvom, vojvodi Stepi Stepanoviću, oslobodiocima, te dobrovoljcima. Vjerujem da ćemo usvajanjem novog regulacionog plana centralnog područja locirati jednu tačku u centru grada, da li na staroj autobuskoj stanici ili ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, gdje bi trebalo da se nalazi spomenik vezan upravo za to vrijeme – kazao je Radojičić. On je dodao da će danas, poslije otvaranja izložbe, na istočnom tranzitu biti zasađeni platani i formirana „Aleja solunaca“ kao još jedan mali detalj u slici i sjećanju na ono što se dešavalo prije tačno stotinu godina.

Direktor Arhiva RS Bojan Stojnić, koji je i koautor izložbe, kazao je da je izložba „Banja Luka 1918“ rađena od januara ove godine, te da je na 18 panoa izloženo oko 300 eksponata.

-Tačno prije stotinu godina, na današnji dan, najviši organi vlasti tadašnje vijeće naroda Banje Luke donijelo je istorijsku odluku o prisajedinjenju Banje Luke Kraljevini Srbiji i zato smo se odlučili da baš na ovaj dan otvorimo izložbu – rekao je Stojnić.

Za potrebe ove izložbe, kako je naveo, korištena je arhivska građa Arhiva RS, BiH, kantonalnih i arhiva Srbije i Srpske pravoslavne crkve, zatim Hrvatskog državnog arhiva, biblioteka ali i privatne kolekcije banjalučkih porodica.

Izložbu prati i naučna monografija „Banja Luka u borbi za oslobođenje i ujedinjenje“ autora dr Borivoja Miloševića.

-To su dva dijela jedne organske cjeline. Oni su naslanjaju jedno na drugo, dopunjavaju jednu drugu i bazirane su na sličnoj arhivskoj građi, izvorima, periodici i literaturi – kazao je dr Milošević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: