Otvoren novi trijažni punkt Urgentnom centru UKC

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske danas je otvoren rekonstruisani trijažni punkt, koji će doprinijeti boljem i bržem zbrinjavanju hitnih pacijenata.
Generalni direktor UKC Srpske Vlado Đajić rekao je da će punkt raditi po mančester trijažnom sistemu, odnosno određena stanja pacijenta po hitnoći označena različitim bojama.
Time ćemo doprinijeti bržoj trijaži naših pacijenata, što je naročito važno za pacijente koji su životno ugroženi. Pacijent nakon brze obrade za 10 ili 15 minuta može da bude u operacionoj sali – rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Načelnik Urgentnog centra UKC Srpske Slavica Zeljković rekla je da u Urgentnom centru dnevno bude oko 200 pacijenata, koji su svi bolesni, ali nisu jednako životno ugroženi.
Mančester sistem omogućava da se među njima prepozna koji je pacijent najviše ugrožen, te da medicinske sestre, koje su prošle obuku i imaju potrebno znanje, odrede kojom linijom hitnosti, crvenom, narandžastom, žutom ili zelenom pacijent treba da ide – rekla je Zeljkovićeva.
Specijalista zdravstvene njege i instruktor mančersterskog sistema trijaže iz UKC Ljubljana Tina Gros izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da bude dio istorijskog početka, važnog za unapređenje zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

– Već dugo godina primjenjujemo ovaj sistem i iz iskustva znamo da je dobar i siguran za pacijente. Našim kolegama iz UKC Srpske, koje smo obučavali, dobro ide taj posao i želimo im uspjeh u radu – rekla je Grosova.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI