Otvoren “Kočićev zbor”

Бањалука - Кочићев збор

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u parku “Petar Kočić” svečano je otvorio tradicionalnu manifestaciju “Kočićev zbor”, u okviru koje će biti predstavljeni brojni kulturni i zabavni sadržaji, ali i turistička ponuda.

“U sedam dana, koliko će trajati ovaj veliki kulturni događaj, biće više od 25 događaja – književnih, muzičkih i likovnih. Biće različitih događaja za svakoga i pozivam građane Banjaluke da nam se pridruže”, rekao je novinarima Radojičić.

Na početku manifestacije otvorena je izložba fotografija “Kočićevo Zmijanje”, koju je postavilo Etnološko odjeljenje Muzeja Republike Srpske, a čiji je autor etnolog Vladimir Đukanović, te izloženi etno-suveniri sa područja zmijanjskog platoa.

Organizacioni odbor 52. “Kočićevog zbora” očekuje da ovogodišnja manifestacija bude jedna od najuspješnijih do sada sa velikim brojem posjetilaca iz zemlje i inostranstva.

S tim ciljem u regionu su održane i promocije ovog autentičnog događaja Banjaluke, Krajine i Republike Srpske.

U okviru manifestacije, u Beogradu će na Kočićevom grobu u Aleji velikana biti položeni vijenci, a u Klubu književnika organizovano književno veče.

Tokom sedmodnevne manifestacije, u Banjaluci će biti organizovano “Veče besjedništva”, “Veče satire”, radionice za najmlađe, kao i okrugli sto pod nazivom “Kočić – naš savremenik”.

Jedan od najpopularnijih sadržaja “Kočićevog zbora”, tradicionalne borbe bikova, ove godine biće održane tokom dva dana, 26. i 27. avgusta na zborištu u Stričićima.

U subotu, 26. avgusta, u Kulturnom centru “Banski dvor” u Banjaluci biće održana Svečana akademija “Kočićevog zbora”, na kojoj će književniku i prevodiocu Kolji Mićeviću biti uručena tradicionalna “Kočićeva nagrada”.

Manifestacija “Kočićev zbor” trajaće do nedjelje, 27. avgusta, kada je, između ostalog, u Stričićima, Kočićevom rodnom mjestu, planiran kulturno-umjetnički program, nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, te dodjela priznanja i nagrada.

Za razliku od prošlih godina, kompletnu organizaciju vodi grad Banjaluka, a učestvuju i brojne ustanove i organizacije kao što su Akademija umjetnosti, Muzej Republike Srpske, Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske, Zavičajno društvo “Zmijanje” i ostale.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI