Otvoren Festival italijanske kulture

Koncertom „Viva Vivaldi“ – omaž „Crvenom svešteniku“ u Kulturnom centru Banski dvor, zvanično je otvoren treći po redu Festival italijanske kulture “Insieme”.
Predstavnici Grada sastali su se i sa ambasadorom Italije u Bosni i Hercegovini, Markom Di Rucom, koji je iskoristio priliku da delegaciju Grada pozove u službenu posjetu Rimu.
Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je kako je ponosan na saradnju koje imaju sa ovim udruženjem, naglasivši da će ta saradnja zasigurno biti nastavljena i u narednom periodu.
Važno je reći da Grad podržava sve nacionalne manjine, sve narode, građane ali i njihove želje da se izraze kroz različite načine, kako vjerski i nacionalno, tako i kroz kulturne događaje. Grad godinama unazad podžava rad Udruženja Italijana Banjaluka i važno je istaći da oni žele da na svoj način predstave svoju kulturu, u svim aspektima. Mi smo bliski Italijanima, a spletom raznih okolnosti njihova kultura se u velikoj mjeri prepliće sa našom – rekao je on.

Publici su se prvo veče festivala predstavili solisti Strahinja Radoičić, flauta (SRB/FR), Lidija Bojinović – violina, Ivona Šari – sopran , Borjana Mikavica – mecosopran i Sonja Bobrek Savić – kontinuo.

Nastupili su i Združeni gudački orkestri „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ i Akademije umjetnosti UNIBL, kao i Kamerni hor „Kerubini“ Konfucijevog instituta UNIBL pod dirigentskom palicom Dušana V. Uroševića.

Kada je riječ o samom festivalu, pripremljen je bogat program koji za cilj ima da promoviše italijansku umjetnost, a samo neki od sadržaja koji će biti promovisani tokom tri dana, koliko će trajati ovaj festival, su muzika, drama, slikarstvo, fotografija, arhitektura i slično.

Festival italijanske kulture “Insieme” 2023. je manifestacija koja se na inicijativu Udruženja Italijana Banjaluka održava po treći put u Banjaluci i traje do 9. februara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: