Otvaranje izložbe Mladena Miljanovića u Kamenoj kući

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel 02. septembra 2019. godine (ponedjeljak) u 20.00 časova biće otvorena izložba „APERTA FENESTRA“ („PROZOR U SVIJET“) banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića.

Umjetnik Mladen Miljanović i Banski dvor – Kulturni centar publici će premijerno predstavitI nove radove čiji je koncept istraživanja prostor društvenih, socijalnih i kulturnih perspektiva u sadašnjosti, predstavljenih u formi pejzaža, skulpture-instalacije ili plastičke topologije kao jednog segmenta.

Drugi dio ove postavke čini video instalacija kao drugi nivo izložbe. Polje i glavni predmeti istraživanja su perspektive kao forme, prostori ili konstrukti između subjekata, predmeta, ljudi i istorije unutar društva. Ovo istraživanje je formalizovano kroz monumentalnu instalaciju iz nekoliko cjelina u vidu izložbe te video rada koji je snimljen sa australijskim režiserom (sa adresom u Berlinu) Greg Blekijem.

Naziv projekta prije svega upućuje na važnost tačke perspektive ili tačke iz koje se posmatra svijet i stvari koje nas okružuju. Sam naziv izložbe se referira na poznati renesansni izraz koji u istoriji umjetnosti označava pojam slike kao prozora u svijet. Mazačo (Masaccio) je ustanovio matematički princip perspektive te njegovog inkorporiranja u slikarstvu.

Projekat „Aperta Fenestra“ selektivno koristi izlagački prostor Kamene kuće kao prostor pejzaža koji se iz vanjskog (prostora izvan objekta) posmatra kao prostor vanjskosti ili pozicije izmještenosti. Radi se o obrnutom ili inverznom procesu u kojem su artefakti zauzeli mjesto posmatrača, a pozicija posmatrača je na mjestu predmeta reprezentacije (pejzaža-kulturne i društvene stvarnosti).

Mladen Miljanović

Mladen Miljanović je jedan od mlađih predstavnika “ratne generacije” banjalučkih umjetnika koji svoj umjetnički rad temelji na vlastitom egzistencijalnom iskustvu: s jedne strane to je iskustvo odrastanja u vrijeme rata i nakon njega u razorenoj, osiromašenoj, etnički i teritorijalno podijeljenoj, spolja izolovanoj zemlji; s druge strane, na formalnom obrazovanju (pohađa Školu rezervnih oficira). Posljedice rata (rad sa invalidima rata) i stečeno znanje u vojnoj školi (korišćenje obesmišljenog vojnog “slikovnog vokabulara” u novom, umjetničkom kontekstu), čine osnovno referencijalno polje Miljanovićevog djelovanja kao umjetnika. Živi i radi u Banja Luci gdje predaje na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj luci.
Samostalna selekcija izložbi uključuje: 13. Kairo bijenale, Muzej moderne umjetnosti Egipta, Kairo, 2019. Godine, “Didaktički zid”, Gradska galerija Bihać, 2019. Godine, “Spavaća soba mojih roditelja”, Muzej savremene umjetnosti RS, Banjaluka 2017. Godine, “U niskom letu”, acb Galerija, Budimpešta, 2017. godine “Vrt uživanja” 55. Bijenale umjetnosti u Veneciji, Venecija, 2013. godine.
Dobitnik je međunarodne nagrade “HenkelArt Award”, Beč, 2009. Godine, Zvono nagrada za najboljeg mladog umjetnika u BiH; Nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka, 2006. godine.

JU Banski dvor – Kulturni centar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: