Osumnjičeni za uništavanje dokaza u slučaju Davida Dragičevića odgađaju izjašnjenje o krivici!

Advokat kriminalističkog tehničara Zorana Bošnjaka (44) optuženog za sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva Davida Dragičevića, zatražio je da se odgodi izjašnjenje o krivici, jer optuženi ima ozbiljnih zdravstvenih problema.
Osnovni sud u Banjaluci je gotovo pet mjeseci nakon podizanja optužnice konačno zakazao ročište na kojem su se Bošnjak i drugooptuženi Mikica Marijanac (55) trebali izjasniti o krivici.

Nakon niza prigovora koji su proteklih mjeseci odgađali izjašnjenje o krivici, na pomolu je tako nova odgoda.

Izvor blizak tužilaštvu ističe da je u pitanju klasičan način odugovlačenja postupka, ali se sa tim ne slaže Damir Alagić advokat optuženog Bošnjaka.

-Bošnjak je duže vremena na bolovanju i liječi se na klinici. Imamo nalaze dva vještaka koji su dostavljeni sudu i ovdje se sigurno ne radi o odugovlačenju postupka- smatra advokat Alagić.

Komentarišući optužnicu, Alagić je istakao da su svi dokazi koji su otpakovani u predmetu “Dragičević” kontaminirani.

Takođe je dodao da mu nije jasno kako je moguće da krivično odgovaraju dvojica kriminalističkih tehničara, ali ne i inspektor koji je rukovodio slučajem- Siniša Kojdić.

Alagić je podsjetio da je u međuvremenu podnio i krivičnu prijavu protiv inspektora Kojdića.

-Svi dokazi kako oni sa beživotnog tjela, tako i sa odjeće pokojnog mladića su trebali biti izuzeti u obdukcionoj sali- naveo je advokat Alagić.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je još početkom septembra ove godine podiglo optužnicu protiv Bošnjaka i Marijanca, ali se oni još uvijek nisu izjasnili o krivici, što je jedan od glavnih preduslova za početak sudskog procesa.
Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak, obojica kriminalistički tehničari, bacili su bokserice koje su 25. marta ove godine nakon obdukcije prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno prostoriju za sušenje predmeta.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo Sprečavanje dokazivanja – navodi se u optužnici koju je u međuvremenu potvrdio Osnovni sud u Banjaluci.

Prema ovom krivičnom djelu, maksimalna kazna na koju mogu biti osuđena dvojica kriminalističkih tehničara je do tri godine zatvora.

Slobodan Perić advokat optuženog Marijanca, zatražio je nedavno i izuzeće tužioca Dalibora Vreće koji zastupa optužnicu, što je odbijeno.

Iz Osnovnog suda Banjaluka su još ranije kratko odgovorili da će izjašnjenje optuženih biti zakazano kada se stvore zakonski uslovi za to.

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara se moglo jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza u istrazi prethodila rasprava između Marijanca i Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića sa druge strane.

Nakon dolaska u PU Banjaluka, Bošnjak i Marijanac konstatuju da inspektor Kojdić “samo hoda vani gore dole” i da to nije u redu, te da bi inspektor trebao biti prisutan sa njima dok rade popisivanje navedenih predmeta.

Bošnjak je tužiocima ispričao da je Marijanac pozvao Kojdića da dođe da radi sa njima popis, što je ovaj na kraju i učinio.

Dokumentacija iz istrage

Prema dokumentaciji iz istrage koja je u posjedu Srpskainfo Zoran Bošnjak je tokom popisivanja odjeće u policiji, prokomentarisao: “ostale su gaće, treba ih samo još opisati”, na šta je inspektor Siniša Kojdić odgovorio “je.. gaće, zna se da je imao gaće”. Nakon ovih riječi, optuženi Mikica Marijanac je ušao u raspravu sa inspektorom Kojdićem. Odgovornost za nestanak mogućeg krunskog dokaza optuženi i inspektor su međusobno prebacivali sa jednih na druge.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: