Oštećeno preko 300 saobraćajnih znakova

U prošloj godini je uništeno ili oštećeno preko 300 saobraćajnih znakova, 30 saobraćajnih ogledala, 10 svjetlećih saobraćajnih znakova sa LED rasvjetom. Takođe, porušeno je preko 600 znakova.

Podaci su ovo Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Kako su naveli, u 2022. godini u skladu sa odgovarajućim projektima postaljeno je novih 250 saobraćajnih znakova, 25 saobraćajnih ogledala, osam svjetlećih saobraćajnih znakova sa LED rasvjetom, te brojna druga saobraćajna signalizacija i oprema.

Tako je ukupno za postavljanje i održavanje vertikalane saobraćajne signalizacije u prošloj godini iz budžeta izdvojeno oko 240.000 KM.

U posljednje vrijeme sve češća je pojava ispisivanja različitih poruka na saobraćajnim znakovima, pri čemu se koriste „permanentni markeri“, te nije moguće očistiti znakove bez oštećenja, što dovodi do potrebe za zamjenu istih, a samim tim povećavaju se i troškovi održavanja.

-Pored šteta na saobraćajnoj signalizaciji koje nastaju kao posljedice saobraćajnih nezgoda, za grad dodatni problem predstavlja i sve češće uništavanje saobraćajne signalizacije od strane nesavjesnih pojedinaca ili grupa. Saobraćajna signalizacija je postala predmet konstantnog uništavanja na razne načine – od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica, rušenja, do lomljenja i totalnog uništavanja, a u nekoliko slučajeva je dolazilo i do otuđivanja pojedinih saobraćajnih znakova o čemu je obavještena i nadležna policijska stanica.

Nažalost, negativne pojave vandalskog uništavanja saobraćajnih znakova i ostale signalizacija od strane nesavjesnih pojedinaca i grupa i pored upozorenja i apela nadležnih institucija, nemaju tendenciju opadanja.

Ovom prilikom, Gradska uprava apeluje na sve da se odgovorno odnose prema saobraćajnoj signalizaciji koja predstavlja zajedničko dobro, uz poziv da svako uništavanje znakova prijave nadležnom Odjeljenju za saobraćaj i puteve i Komunalnoj policiji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: