Osobe sa invaliditetom u protestnoj šetnji gradom

Nekoliko desetina osoba sa invaliditetom iz Banjaluke, predvođeni predstavnicima Gradskog odbora Udruženja invalida Banja Luka, pridružilo se danas protestnoj šetnji kroz grad, od Trgu Krajine do Narodnog pozorišta RS, nezadovoljni predloženim izmjena i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti koje treba da razmotri Narodna skupština RS na sjednici koja je počela danas.
Oni smatraju da lična invalidnina u Srpskoj treba da iznosi 50 odsto najniže plate u republici, odnosno 225 KM, dok je prijedlogom izmjena i dopuna zakona predviđeno da to bude od devet do 15 odsto prosječne plate nakon oporezivanja ostvarene u Republici Srpskoj u prethodnoj godini, te da visina iznosa zavisi od utvrđene visine tjelesnog oštećenja.

Nezadovoljni su, između ostalog, i time što pravo na ličnu invalidninu ne mogu da ostvare osobe sa invaliditetom kod kojih je nastalo oboljenje ili invaliditet poslije razvojnog perioda.

– Kod donošenja Zakona je napravljeno i dosta nekih diskriminatorskih odredbi, gdje je pokušano da se riješe neke socijalne kategorije, a najmanje osobe sa invaliditetom i njihova lična invalidnina. Na ovaj način juče i danas samo želi i danas da poručimo narodnim poslanicima da ovaj zakon ne mogu da usvoje i da treba da ga vrate u doradu i da se uključe oni koji su radili u tom dijelu – rekli su danas predstavnici invalida, kojima se danas u protestnoj šetnju pridružio i narodni poslanik Draško Stanivuković.

Dan ranije Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS podsjetilo je, međutim, da je uvođenje zakonskog prava na ličnu invalidininu kroz Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, a koja je do sada isplaćivana na osnovu Odluke Vlade RS, provedeno upravo u skladu sa konsultacijama sa savezima i udruženjima, koja okupljaju lica sa invaliditetom.
Napominjemo da je pomenutim izmjenama i dopunama Zakona, predviđen veći iznos za lične invalidnine. Zakonom su utvrđeni uslovi za ostvarivanje prava, a odnose se na lica koja su zavisna od pomoći i njege drugog lica, lica kojima je oštećenje/oboljenje nastalo u razvojnom periodu i kod kojih je visina tjelesnog oštećenje od 70 do 100 odsto. Takođe, novina koju donose izmjene i dopune ovog zakona su i proširenje obima korisnika. Tako će ubuduće pravo na ličnu invalidninu na mjesečnom nivou moći da ostvare i lica sa oštećenjem sluha, lica koja imaju potrebu za hemodijalizom i oboljeli od rijetkih bolesti – naveli su, između ostalog u Ministarstvu.
Povodom protesta danas se oglasila i Organizacija amputiraca UDAS RS iz koje su poručili da daju punu podršku prvenstveno Savezima koji okupljaju lica sa invaliditetom da institucionalno, sa Ministarstvom, rade na unapređenju položaja ovih kategorija.

– Vodilja za rješavanje svih pitanja je Strategija za unapređenje društvenog položaja lica sa invaliditetom 2017-2026 koji smo zajedno usaglasili i u okviru kojeg treba pronaći načina da se ostvare zacrtani ciljevi.

Napominjemo da su izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, iako ne donose značajno poboljšanje materijalnog statusa korisnika invalidnina, rađene u tom duhu i da je određen pomak proširenje obima korisnika prava i uvođenje ovog prava kao trajne, zakonske kategorije.

Vlada Republike Srpske je formirala Interresorno radno tijelo od kojeg očekujemo da će kvalitetno rješavati sistemska pitanja lica sa invaliditetom Republike Srpske – navode iz UDAS-a.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: